Има трудови аташето в страните, в които има много българи и там се правят трудово - информационни компании, съобщи пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
Той поясни, че целта е да се привлекат българите в страната ни и да се направи държавата привлекателна за младите хора. "Отворихме много схеми по ОП "Човешки ресурси" с тази цел", припомни министърът.
Младенов съобщи, че се прави всичко възможно догодина да се увеличат доходите на българите. Той призна, че ситуацията в страната е изключително тежка, но изрази надежда това да се промени.
"През последните години направихме доста сериозни реформи в пенсионната система. На базата на тези реформи ние можем да си позволим по - доброто изпълнение на приходите на НОИ и да увеличим пенсиите", каза Тотю Младенов. Той поясни, че се обсъжда все още процентът, с който ще се увеличат пенсиите. Те ще бъдат актуализирани с еднакъв процент.  По думите му увеличението ще бъде най - малко 7,6%,
Според социалния министър трябва да се увеличи максималният осигурителен праг. По думите му, има предложения на синдикатите в тази насока, но всички идеи ще бъдат подложени на дебат.  Той бе категоричен, че ще прецени за кои професии  може да бъде увеличен осигурителният праг и поясни, че не иска заради подобни промени да има увеличение на безработицата.

Относно твърденията, че има ръст на безработицата за първи път от години през летните месеци, Младенов заяви, че това са пълни лъжи.
Министърът съобщи също така, че масови проверки е имало през летните месеци и тази година по морето. По думите му, намаляват хората, които работят без трудови договори, както и тези, които са на 4 - часов трудов договор.