България се стреми да провежда позитивна политика спрямо Косово, като подава позитивни сигнали към Белград, Прищина и останалите страни в региона относно признаването на новата държава. Това каза в интервю за предаването „Седмицата” на Дарик радио Николай Колев – ръководител на българското дипломатическо бюро в Прищина.

Той добави, че вече е разговарял с четирима косовски министри – на финансите и икономиката, на енергетиката и минералните ресурси, на културата, младежта на спорта и предстои среща с министъра на образованието за съвсем конкретни проекти.

„С министъра на финансите и икономиката говорихме, че може България да помогне за намаляване на безработицата, като той предложи да се подпише трудово споразумение, което ще бъде обсъдено в близките дни между България и Косово – да бъдат изпратена работна ръка на територията на България, тъй като ние изпитваме недостиг на такава”, обясни Колев.

Николай Колев коментира, че има предложение от страна на Косово, косоварите, които ще дойдат, да са от горанската общност.

„Нашата страна заяви, че ще наблюдава развитието на процесите в Косово, това се осъществява. До три седмици в Косово трябва да приемат новата конституция. България изчаква да бъде приета новата конституция на Косово съгласно плана Ахтисаари и целият пакет от 34 закона предстои да бъдат приети, за да можа да се реализира планът на Ахтисаари”, каза още Колев.