Цветана Пиронкова постигна драматична и емоционална победа с 6:1, 6:7 (3), 6:3 над испанката Силвия Солер Еспиноса в 3-ия кръг на US Open и продължава да се представя страхотно в последния турнир от Големия шлем за 2012-та година.
Българката достигна до тази фаза за първи път в кариерата си, а вече си осигури и класиране за осминафиналите, което ще ѝ помогне да се завърне в топ 50 – засега позицията на Цвети е около 45-то място в подреждането на WTA.
Освен 280-те точки за ранглистата, Пиронкова си осигури и 120 000 долара от наградния фонд.
Следващата ѝ противничка ще се реши от двубоя между Ана Иванович и 19-годишната американка Слоун Стивънс.
Мачът изглеждаше под контрола на Цвети, която бе повече от убедителна в 1-ата част и освен това поведе с 3:0 във втория сет. Пловдивчанката обаче загуби преднината си от 2 пробива и трябваше да сервира два пъти за оставане в сета, след което отстъпи в тайбрека. Третата част вече предложи по-малко интрига и българката доминираше на корта.
Първият сет премина изцяло под диктовката на първата българска ракета, която даде само гейм на съперничката си, след като постоянно я респектираше с мощни ретури и отлична игра от основната линия.
Цвети сервираше първа и имаше проблеми само в третия гейм, след като вече бе осъществила 1 пробив – пловдивчанката трябваше да спасява брейк пойнт, но се справи, благодарение на силния си сервис.
На свой ред Еспиноса правеше доста грешки при подаванията си и изглеждаше сякаш Цвети печели по-лесно точките когато посреща – българката направи двойна грешка при 3:1 и трябваше да се пази от пробив, но отново се справи, след което взе подаването на испанката.
Така първият сет бе спечелен с убедителното 6:1 от Пиронкова, която запази инерцията си и за втората част.
Грешките от ракетата на Еспиноса не спираха и Цвети направи пробив още в първия гейм на втория сет. Благодарение на ретура си пък нашата чаровна тенисистка се поздрави с успех и за 3:0, след което спази сценария и отстъпи при последвалото подаване на испанката – 3:1.
За съжаление на Пиронкова, в решаващ момент от гейм номер 5 тя прати топката в мрежата и позволи за първи път да бъде пробита, след което статуквото се запази до 4:3. В гейм номер 8 обаче Цвети отново бе разсеяна и пропиля целия си аванс в резултата до момента – нов брейк за Еспиноса и изравняване до 4:4, комбинирано с взимане на подаване за обрат – 4:5.
Пиронкова успешно взе подаването си за оставане в сета, но в следващия гейм отново отстъпи и бе поставена в същата позиция. Все пак, грешка на испанката позволи на Цвети да се добере поне до тайбрек – 6:6.
Там предимството отново бе за Еспиноса, докато нашето момиче бе неузнаваемо – 7:3 и успех със 7:6 за испанката, която изравни резултата в сетовете.
Решаващата част се разви в полза на Пиронкова, тъй като тя съсредоточи усилията си върху стил на игра, който предполагаше по-малко рискове и повече разигравания. Това подтикна испанката към непредизвикани грешки и тя отново допусна пробив, този път при 2:1 в полза на Цвети.
Мрежата също спомогна за този брейк, който бе от изключителна важност, защото донесе преднина от 2 гейма на нашата ракета номер 1. Последва убедителен успех при подаването на Пиронкова и тя поведе с 4:1, като при наличието на такова спокойствие в играта ѝ изглеждаше невъзможно да допусне нов обрат в мача.
Еспиноса отново си поигра с нервите на българските тенис фенове, защото върна пробива и намали на 4:3, но Цвети контрира с брейк още в следващия гейм, за да може в последствие да сервира за спечелване на мача при 5:3.
Още при първия си мач пойнт Пиронкова вкара в употреба мощния си сервис, който принуди Еспиноса единствено да върне топката безпомощно и да я прати в аут – 6:3 и победа за българката.