Селекционерът на националния отбор за мъже Росен Барчовски, обяви, че подава оставка от поста си. Специалистът обяви, че ще изведе тима в последните две квалификационни срещи за Евробаскет 2013 – срещу Германия на 5 септември и срещу Люксембург  - на 8 септември в Самоков, но каквото и да се случи, след това напуска поста си.

 
„Ще направя всичко възможно да се класираме. Но независимо какво стане, няма да водя националния отбор след това.  Благодаря на отбора, който се готви в тези два месеца. Моля никой да не ги критикува за нищо. Те направиха всичко по силите си и се раздадоха до край. Благодаря на Министерството на физическото възпитание и спорта и БФБ за условията, които създадоха за подготовка и работа. В тези тежки времена ние имахме осигурени идеални условия за всичко. Лично благодаря на президента на БФБ Георги Глушков за отношението към мен. Искам да благодаря специално на капитана Филип Виденов за всичко, което е направил за България и за мен лично. Не искам абсолютно никой да критикува тези, които не дойдоха това лято. Те са имали причини, човешко е. Те са  дали много на България и имат още много да дават. Каквото и да стане това лято, светът не свършва и те трябва да дойдат и да помагат на България следващото лято.

Деяне, Калояне, Роуланд, Тенчо, Торо и Филипе, забравете всичко, съберете се заедно и елате да играете за България, защото тя е много повече от всеки един от нас по отделно.

 
Благодаря на щаба ми, всички свършиха изключителна работа.

Ще направя абсолютно всичко възможно, можем да се класираме! Ще водя двата мача и ще дам всичко от себе си това да се случи. Но човешкият ми морал изисква да подам оставка сега. Поемам цялата отговорност, каквото и да се случи“, коментира решението си Барчовски.