Ръководството на БФС подготвя мащабен проект за стимулиране на развитието на детско-юношеския футбол. Централата ще поиска частично финансиране от държавата за 12-те най-добри и работещи школи, както и помощ за юношеските и младежките национални отбори на страната. Както е известно, БФС никога не е получавал никаква финансова помощ от държавата, а разчита единствено на приходи от спонсори, от билети от мачовете на националния отбор, както и от проекти от ФИФА и УЕФА.

Експертите по детско-юношеския футбол в страната са направили атестации на всички школи и са предложили помощта да бъде отпусната на 12. Академията, която ще бъде подкрепена, обаче трябва и има условията за работа- определен брой терени, съблекални, да е добре екипирана. До момента са одобрени софийските Левски и Славия, пловдивските Ботев и Векта, както и Литекс (Ловеч), Пирин (Благоевград), Чавдар (Етрополе), Черно море (Варна) и Черноморец (Бургас). Така за първи път у нас се въвежда практиката да се помага на добрите да станат още по-добри.

БФС отчете положителни резултати с въвеждането на двете Елитни юношески групи- до 19 и до 17 години, целта на които е да се създаде по-конкурентна среда на най-добрите юноши, както и да свикват от малки с ежеседмичен състезателен ритъм, на какъвто ще бъдат подложени и като професионалисти. От този сезон ще бъдат създадени и Зонови групи в старшата възраст, които ще събират най-добрите отбори от всеки регион, които не са в Елитните дивизии. Нова е зона Варна, която обединява седем области от Североизточна България, както и Стара Загора - включваща представители на четири области от Югоизтока. В зона Струма пък ще играят отборите до 19 години от Перник, Кюстендил и Благоевград.

След като миналата година стартира пилотен проект по футбол-7 за деца в 11 и 12-годишна възраст в София, сега още два града ще провеждат такива първенства. Това са Велико Търново, където ще играят 8 или 10 клуба, както и в Бургас - 22 клуба. БФС разработва и специална програма, наречена Футболът в училищата. Тя е насочена и към двата пола- момчета и момичета, а идеята е в нея да бъдат ангажирани поне 10-15 хиляди деца от цялата страна на възраст между 7 и 12 години. За реализирането й БФС се надява да получи помощ от общините и инспекторатите по образованието.
Източник:  Sportal.bg