На 7 и 8 септември 2012 г. беше проведен Младежки фестивал Етрополе 2012. Организира се за втора година от Младежка инициативна група МОГА съвместно с Община Етрополе, като в организацията взеха участие много нови ентусиасти – млади хора, желаещи да работят активно и доброволно за развитието и промяната на мисленето в града ни.
Тази година двудневното събитие стартира с обучение по алпинизъм, проведено от Тошко Тодоров – основател на клуба по алпинизъм в Етрополе. Той показа на участниците техника на катерене с въже. Денят продължи със състезание по стрийт фитнес, организирано от Боян Бончев – фитнес инструктор и управител на Фитнес клуба при Спортната зала. Състезанието се проведе на новоизградената спортна площадка в СОУ „Христо Ясенов”, като в него взеха участие 25 добре подготвени момчета от Етрополе. Спортният ден продължи със състезания по стрийтбол под звуците на популярна музика. Денят завърши с концерт на Паметника „Братска могила”, който стартира с две прекрасни изпълнения на Христина Пешева и Кристиян Григоров. Шоуто продължи с ударното изпълнение на етрополската рап група Crucial West Gang (C.W.G.), последвано от брейк денс битка, представена от формацията Twenty One crew and friends и изпълнения на популярни и авторски парчета на групата My disorder, чиито вокалист Димитър Диков е с етрополски корени. Поляната при Паметника бе изпълнена с усмихнати и искрено забавляващи се хора от всички възрасти.
Вторият ден на фестивала започна с поход до Манастира с водачи  Кати Дочева и Цецка Иванова и състезание по ориентиране, организирано от Цветомира Велчева с помощта на инж. Васил Христов и с участието на млади командоси от Етрополе и ученици от гр. Тетевен. Последва кръжок по изготвяне на сандвичи - готварница и обучение по изработване на предмети от отпадъчни материали – „Фънки-джънки работи”. Обучител на втория кръжок беше Гергана Михайлова-Недкова, която показа на участниците от Етрополе и гостите от Тетевен и Правец интересни начини за изработване на бижута и декориране на стари дрехи със стари платове, копчета, мъниста и домашен пластелин. Обученията в Крайградски парк завършиха с обучения по танци. Изключително завладяващо беше обучението по брейк танци, в което се включиха повече от десет участника и след предварително загряване успяха да научат основни стъпки в брейка. Обучението по народни танци беше проведено от Поля Калинова и Дейзи Крумова – ученички в школата по народни танци към НЧ „Тодор Пеев-1871”.  
Междувременно в центъра на града протекоха две интересни и нови за града ни начинания: „АкварЕл табла” – рисуване по електрически табла и „Безплатни прегръдки”. В рисуването се включиха млади худжници от Етрополе и съседни градове, като всеки от тях прехвърли върху повереното му табло своя собствена идея и проект. С това Площада и централните улици на града се превърнаха в открита галерия, на която ще можем дълго време да се наслаждаваме. Силни емоции и добро настроение създадоха група ентусиасти, които раздаваха прегръдките си на мунувачите по Площада и им предаваха позитивна енергия и усмивка.
Младежки фестивал Етрополе 2012 приключи с концерт на групите УИКЕДА, BLUES TRAFFIC и X-R@Y на лятната сцена при Паметника „Братска могила”. Групата X-R@Y подгря настроението до високи градуси с кавъри на известни парчета, допълнени с елементи от народни музикални инструменти, а Blues Traffic изпълниха своя авторска рок музика. Градуса на настоението стигна своя връх при излизането на известната българска група УИКЕДА. Те успяха да накарат хората да танцуват и искрено да се забавляват с многото хумор и усмивки, които дариха на публиката, изпълнявайки култови за средата на прехода в България парчета, като „Обичам”, „Марияна”, „А ние с Боби двамата пием кафе”.
Голяма част от дейностите бяха реализирани в Крайградския парк на гр. Етрополе, който за тези два дни придоби различен арт облик, изпълнен с живот,  весело настроение и нови планове за бъдещето. Все още посетителите на парка могат да се насладят на табелите с позитивни мисли, поставени за фестивала от инициативната група.
Идеята на младежка инициативна група МОГА за организиране на младежки фестивал в гр. Етрополе беше приета с одобрение и ентусиазъм от Кмета на Общината – инж. Богомил Георгиев, за което искрено му благодарим.
За повече информация и снимков матриал: фейсбук страницата на фестивала: http://www.facebook.com/FestivalEtropole

Текст: Анита Пешева

Снимки: Слав Николов и Анита Пешева