Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на пресконференцията, която той даде след закриването на Регионалната среща на правоохранителните органи на страни от Азия и Европа по противодействието на престъпления, свързани с наркотици.
Форумът е организиран  и финансиран от Агенцията за борба с наркотиците на САЩ /DEA/, със съдействието на Центъра  “Джордж Маршал” и се проведе от 11 до 13 септември в Правец.. Основната цел е засилване обмена на информация и опит в региона, характеризиращ се с етническо разнообразие и географска обширност, с оглед оптимизиране на координацията между правоохранителните органи на страните участници за противодействие на наркотрафика.  Представители на 26 държави взеха участие в регионалната среща в Правец.Участниците в срещата отчетоха тенденцията  на засилване трафика на кокаин от Южна Америка към Европа. Причината е по-високите цени на кокаина в Европа, отколкото в САЩ, и възможността за по-голяма печалба.
„2012 година е изключително знакова за българските правоохранителни органи – заяви министър Цветан Цветанов. През годината бяха извършени знакови операции за разбиване на канала за внасяне на наркотици от Южна Америка към Европа – подчерта той. Според него това е резултат от добрата координация и споделената оперативна информации със службите на няколко държави.
Министърът на вътрешните работи посочи, че през последните години лицата от организираната престъпност са били необезпокоявани и са достигнали висока степен на недосегаемост. Той посочи  като пример  Брендо, който е бил смятан за добър инвеститор, но след съвместната разработка на МВР  с италианските служби се оказа, че Брендо е внасял по 40 тона кокаин годишно от Южна Америка. Срещу организираната трансгранична престъпност трябва да се противодейства с  обединените усилия на правоохранителните органи на всички държави- подчерта вътрешният министър.