След два месеца се очакват добри новини за част от задържаните в Испания български моряци от кораба „Свети Николай". Това стана ясно след среща на близките на моряците с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов във Варна.

„След два месеца се очаква да приключи следствието. Нещата не са толкова черни, колкото изглеждаха преди месец. Има някаква надежда", заяви Ивелина Атанасова, която е роднина на капитана на кораба Иван Станчев. Тя и останалите близки на задържаните моряци изразиха задоволство от срещата с министъра, както и че следствието работи, а българските власти сътрудничат на испанските си колеги.

От своя страна министър Цветанов заяви, че правоохранителната система на България и партньорите от Великобритания, САЩ и Испания полагат максимални усилия, за да бъдат хванати организаторите на трафик-канала на най-високо ниво, а тези които са невинни, да бъдат освободени. Виновните пък ще си понесат наказателната отговорност от „справедливата съдебна система на Испания", допълни Цветанов. По думите на вътрешния министър, „към настоящия момент всички са невинни до доказване на тяхната вина".

Близките на моряците разкриха, че ще търсят услугите на още един местен адвокат, тъй като осигурените трима служежби защитници били малко. „Това си е наше решение, ние си поемаме ангажимента. На този етап нямаме претенции към българската държава", сподели Атанасова.

Засега роднините няма да пътуват до Испания, тъй като, според тамошните закони, свижданията на задържаните не били позволени докато тече следствието.

На въпрос дали има вероятност целият екипаж да бъде оневинен, Ивелина Атанасова отговори: „Това са едни смели мечти, но е възможно. Зависи какво ще докаже следствието - испанското и българското, съответно. Работи се по всички версии, по всички въпроси", добави роднината на капитана.

Корабът "Св. Николай", плаващ под български флаг, беше задържан на 13 август на 50 мили от пристанището Кадис в Южна Испания. На борда испанската полиция отки 3 тона кокаин. Заловеният наркотик бил висококачествен, опакован в 108 бали, разположени в трюма.Всичките 21 български моряци на борда бяха арестувани и все още се намират в испански затвор.