Добивът на природни богатства да се извършва от държавата и печалбата да остава в страната, гласи поправката в Закона за природните богатства, която "Атака" ще внесе в парламента тази седмица. Това каза на пресконференция в централата на партията нейният председател Волен Сидеров.

Той цитира изказванията на геолозите проф. Детелин Дачев и ст.н.с. първа степен Вълко Гергелчев, според които находищата от злато в страната са над 13 000 тона, което по днешните борсови цени на благородния метал прави близо трилион лева. Сидеров подчерта, че сега тези богатства са дадени на концесия на чужди фирми, които изнасят печалбата от добива на злато. Ако станем стопани на собствените си богатства, можем да се превърнем в държава с много добър стандарт, допълни той.

Другата поправка, която "Атака" ще внесе в Народното събрание, се отнася до Закона за концесиите и е свързана с премахването на възможността да се дават на концесия природните богатства, към които се включват метални и неметални полезни изкопаеми, както и индустриалните материали като нефт, природен газ и твърди горива. От партията допълнително ще разработят и поправки, ограничаващи концесиите за питейната вода, която по думите на Сидеров "нищо чудно в бъдеще да се окаже по-ценна от златото и от петрола".

"Тези поправки са тест за управляващите от ГЕРБ - отношението им към предложените от нас промени ще покаже дали наистина могат да защитават интересите на нацията или ще продължат с колониалната си политика", каза лидерът на "Атака". Волен Сидеров отбеляза, че управляваната от него партия всяка седмица ще внася в парламента предложения за важни законодателни промени, с което ще заяви "сериозното си и отговорно присъствие в политиката" и ще потвърди предизборните си идеи, които от 2005 г. защитава последователно и неизменно.