Синята коалиция препоръча на „Атака" да отиде в ГЕРБ заради безрезервната подкрепа на националистите към управляващите. Лидерите на обединението Мартин Димитров и Иван Костов представиха предложенията си по управленската програма на ГЕРБ, с които са запознали и вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов. Сините изразиха готовност за подкрепа на програмата, но като се уверят, че техните идеи ще залегнат в нея.

От коалицията настояват в рамките на мандата на кабинета ДДС да бъде намелен на 18 на сто, а още от догодина данъкът върху хазарта да стане 15%. Те са на мнение, че поне с 5 процентни пункта трябва да се намали облагането на едноличните търговци.

Ето точната оценка на Мартин Димитров и Иван Костов за поведението на „Атака":

Мартин Димитров: „Аз се чудя думата безрезервно кой я измисли и как? Май от Волен Сидеров тръгна цялата работа. Безусловни и безрезервни неща в политиката няма, в семейството няма, в живота няма. Ние ви говорим вече един час за разни предложения, което е форма на условие в някакъв смисъл. Няма такива неща като безрезервна подкрепа. Когато някой подкрепя някого безрезервно, аз препоръчвам направо да се запише в неговата партия. Подкрепата, по принцип, безусловната подкрепа, безрезервната подкрепа или каквито било там, такива понятия според мен са вредни и за самата партия ГЕРБ, защото трябва да има дебат, трябва да се взимат мерки, и една партия, която подкрепя винаги без да има свои политики, без да има свои предложения, мисля, че подобни действия не са добри нито за България, нито за ГЕРБ, нито за парламента".

Иван Костов: „А и не са прозрачни, не е ясно защо се дава подкрепата. За нас е съвсем ясно".

„Отношенията ни с ГЕРБ са на същата основа като тези на Синята коалиция и РЗС, нямаме извънредно споразумение с управляващата партия", увери лидерът на „Атака" Волен Сидеров и добави: 

„Не виждам никаква странност или нелогичност, или необяснимост в това, че подкрепяме без да искаме министерски кресла. Това е принципна подкрепа, това е стратегическа подкрепа, ако щете, за да се отстранят от власт за дълго време БСП и нейният сателит ДПС. Смятам, че в името на тази стратегическа цел не трябва да се поставят условия, да се извиват ръце и да се рекетира. Нека да престанат да коментират поведението на партия „Атака", да се занимават със собствените си партийни проблеми, и към „Синята коалиция", и РЗС е моят съвет.

Да не би вие да сте извоювал нещо, което те не са успели при разговорите за подкрепа?

„Нашите отношения с ГЕРБ са на абсолютно същата основа както Синята коалиция, както РЗС. Нищо различно няма, нищо по-скрито, тайно и прочее. Не би и могло да има. Абсолютни глупости са подхвърлянията, че имаме някакво извънредно споразумение с ГЕРБ. Не, такова споразумение няма, не може да има. Така че отношението и подкрепата, и контактите ни с ГЕРБ са точно същите, каквито имат Синята коалиция и РЗС. Даже те много по-често се чуват, комуникират и с премиера, и с ръководството на ГЕРБ".