Реализирането на проект „Дефилир на духовата музика” започна с пресконференция. В нея участваха кметът на общината Георги Георгиев, ръководителят на проекта Венцислав Велев, координаторът Маргарита Кирова, режисьорът Димитър Шарков, диригенти на местни и гостуващи оркестри и ръководителят на мажоретния състав Иванка Христова. 
Кметът Георги Георгиев пожела успешно представяне на всички участници.”През следващите три дни ние ще се насладим на таланта на местните музиканти и колегите им от другите населени места”, допълни той. Градоначалникът увери, че по време на следващите дефилири, които ще се проведат през 2013 година, общината ще направи всичко възможно да осигури и международно участие в тях.
„С гордост заявяваме, че празниците на духовата музика започват от Ботевград. Традицията датира от 1983 година. Две поредни години те се проведоха под диригентството на Дико Илиев. Това ни изпълва с една особена гордост и ние днес се радваме, че в нашия град дойдоха музиканти и диригенти, които са свидетели на тези празници”, каза Маргарита Кирова. Тя изрази надежда, че в бъдеще Ботевград ще се превърне в столица на духовата музика в България.
Според режисьора Димитър Шарков празникът на духовата музика в Ботевград може да влезе в националния празничен календар на страната.
Диригентите от Габрово, Елин Пелин, Велинград и други градове благодариха на ръководителите на проекта за създадената организация и предоставената възможност за изява на духовите оркестри от страната.
В празника „Ботевград – сърцето на духовата музика” участват 15 духови оркестри и 6 мажоретни състава. Събитието е съпроводено с конкурс, озаглавен „Дефилирът в моя роден град. В него могат да участват ученици и студенти. Те трябва да направят снимка, фотоколаж или видео клип със своя мобилен телефон. Заснетите материали се изпращат на адрес defilir2012@gmail.com. За победителите са осигурени награди. Заснетите материали ще бъдат включени в изложба, която ще гостува във всички населени места в община Ботевград.