Център Амалипе организира кампания „Рома Прайд" в цялата страна. Очаква се да се включат стотици студенти, ученици, учители и граждани.
Организира се на от Центровете за развитие на общността - структури на Амалипе, формирани в 11 общини, в 8 области.

За втора поредна година нейното мото е „Моята мечта за България - да учим и живеем заедно!" и е част от европейската инициатива на ЕГАМ (Европейско Гражданско Антирасистко Движение) Roma Praid, която ще се проведе в повечето от страните на Европейския съюз на 7 октомври (Дания, Франция, Португалия, Италия, Хърватия, Чехия, Полша, Румъния и България, както и в Норвегия, Сърбия, Черна гора, Украйна и Турция).
Координатор на кампанията у нас е Център Амалипе и Български хелзинкски комитет. Събитията ще се проведат от 4 до 8 октомври в общините Етрополе, Бяла Слатина, Пещера, Павликени, Камено, Нови пазар и Велико Търново.
В Етрополе събитието се случи днес от 13:30 в малкия салон на НЧ “Тодор Пеев-1871”.
Официален гост беше кметът инж. Богомил Георгиев.
Със свои изпълнения се представиха ученици от основните училища “Христо Ботев” – Лопян и “Георги Бенковски” – Малки Искър и Професионалната гимназия “Тодор Пеев” в Етрополе.
Започнаха с Ромския химн “Джалем, Джалем”. След това се редуваха драматизации на народни приказки, български и цигански песни, български танци и такива на други народи, стихотворения.
Накрая залата запя, заедно с групата от Лопян, “Горско цвете”.
За всички участници имаше подаръци, за зрителите и участниците – лакомства, които са предоставени от Община Етрополе.
В салона беше организирана изложба с предмети и рисунки, сътворени от учениците на изброените училища.