Участие на СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе в семинар „Европа на езиковото многообразие“

Помощник-директорът на СОУ „Христо Ясенов“ - Етрополе Росица Василева е координатор на проект „Ромите-дивото цвете на Европа“, който се реализира с  финансовата подкрепа на Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Именно като координатор, тя участва в семинар „Европа на езиковото многообразие“, който се проведе на 25.09. 2012 г. в Нова конферентна (огледална) зала на СУ „Св. Климент Охрдиски“.

Семинарът е по програма:  ЖАН МОНЕ, проект: „Да учим Европа чрез дейност”, а изпълнители: катедра “Европеистика” - Софийски университет “Св.Климент Охридски” в партньорство с Националната асоциация на българските европейски клубове – НАБЕК.
Семинарът бе открит с представяне на проекта от доц. д-р Ингрид Шикова, ръководител на проекта и доц. д.ф.н. Мария Стойчева.
Доц. д-р Росица Пенкова - директор на Департамента за информация и усъвършенстване на учители представи презентацията „Влияние между езиковите дисциплини в прогимназиален и гимназиален етап на средното училище“.
За използването на Европейското езиково портфолио в българското училище, тенденции и добри практики разказа ас. д-р Николина Цветкова от катедра „Европеистика“;
Безспорно една много интересна тема е Социални мрежи и езиково обучение , която бе представена от проф. д.ф.н. Иванка Мавродиева, гл. ас. Бистра Стоименова от ДИУУ-гр. София.
По-късно семинарът продължи с „Многоезичие – споделяне на опит и добри практики“, като думата бе дадена на присъстващите учители.
Проведе се и дискусия в работни групи и обобщението на резултатите от нея. Идеята е, че съвременните глобални обществено-икономически условия изискват всеки човек  да знае най-малко два езика, плюс майчиния.
Уважаеми родители,  ученици, заповядайте да получите своите богати знания и опит в многоезичието в СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе, където се изучават английски, испански, немски и руски език с отлично квалифицирани преподаватели!

Снимки: Росица Василева