От два независими източника Факти.бг научи, че компанията Sanoma, която е собственик на „Нет Инфо.БГ” ЕАД (www.abv.bg, www.vbox7.com и др.), планира да се раздели със свои активи в няколко държави, едната от които е България.
Припомняме, че Sanoma придоби „Нетинфо” през 2008 г., като това и до момента е най-голямата сделка на българският интернет пазар. Цената остана необявена, но в бизнес средите се споменаваше сумата от 15 млн. евро. Непосредствено преди началото на кризата очакванията за растеж бяха много големи и е възможно тази цена да е постигната.
Каква цена може да се достигне сега?
През изминалите 5 години ситуацията, а и очакванията за бъдещото развитие на интернет пазара, се промениха значително. Навлизането в България на гигантите Google и Facebook направи рекламния пазар в интернет изключително конкурентен. Появиха се и нови български играчи, които агресивно се борят за парче от рекламната баница.
Друг проблем за продажбата на „Нетинфо” е и фактът, че двата му основни сайта, www.abv.bg и www.vbox7.com се конкурират директно с Gmail и YouTube на Google. Това  започва да се отразява и на трафика им (виж данните на Gemius).
Преди 2 години ВАЦ (друга международна медийна компания) продаде своя бизнес в България. Те не успяха да намерят чуждестранен купувач и вестниците „24 часа”,  „Труд” и „168 часа” станаха собственост на български предприемачи. Това се отрази веднага на редакционната политика на вестниците. Също така избухна медийна война с техен конкурент. Като резултат от всичко това, новите собственици станаха клиенти на прокуратурата.
В тази връзка съществува и допълнителен риск за доверието в поща АБВ при смяна на собственика. Никой не се притеснява, че Лари Пейдж или Сергей Брин му прочитат писмата в Gmail. Но ако новият собственик на „Нетинфо” е някой бизнесмен, бивш служител на ДС, каква е гаранцията, че няма да се изкуши да прави това, на което са го учили  - четене на чужди писма?