В Историческия музей се състоя официалното откриване на фотографската изложба „Природата на Ботевградска община през погледа на един чужденец”. Автор на фотосите е финландецът Георг Фагерлунд.
„В две поредни недели музеят бе посетен от финландци, тръгнали по стъпките на своите предци, участвали в Руско-турската освободителна война. По този повод ние поканихме Георг да се срещне със своите сънародници. При нашата среща разбрахме, че той е фотограф и художник. Така се роди идеята да подредим изложба на негови снимки в музея. Той има много фотоси, но сме избрали само тези, които са направени в нашата община – Трудовец, Литаково, Липница, язовир „Бебреш”, „Стубеля” и други. Много се радвам, че Георг се съгласи да покаже своите фотографии и картички”, каза на откриването на изложбата Тодорка Коцева - директор на Историческия музей.
Георг сподели, че е впечатлен от природата в Ботевградска община. „Всичко е толкова красиво при вас, че нямам физическа възможност да направя толкова много снимки. Природата е чудесна, но ние като че ли нямаме достатъчно време да я наблюдаваме, за съжаление. Надявам се, че тези снимки ще провокират желание у хората да търсят красотата в природата – пейзажи, красиви пеперуди, интересни птици, влечуги”, каза финландецът.
Сред гостите на откриването бяха секретарят на общината Цеца Иванова, ученици от Правец, които се занимават с графичен дизайн, местни художници, общественици, граждани.

Георг Фагерлунд е роден през 1978 година в град Тамисари, Южна Финландия. Занимава се с фотография от 7 години. Той рисува, но все още няма смелост да покаже картините си пред публика.
Георг и съпругата му Анук живеят в Ботевград от 4 години.