СОУ”Христо Ясенов” има  представител в Международната конференция „МОТИВАЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕ”

Събитието, което се провежда за втора поредна година, се организира от Центъра за развитие на човешките ресурси към МОМН и бе открито от заместник-министъра на образованието, младежта и науката г-жа Петя Евтимова. Приз закриването тя посочи, че кариерното ориентиране е важна тема за Европейската комисия и за всички държави-членки, особено в контекста на Европейската стратегия „Европа 2020”.
Конференцията бе организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси, в качеството си на Еврогайдънс и Европас център – България, в сътрудничество с Фондация на бизнеса за образованието(ФБО).
Във форума взеха участие  представители на организации, които работят в сферата на кариерното консултиране от над 13 страни, сред които САЩ, Египет, Сърбия и Германия, както и лектори от Австрия, Португалия, Малта и Румъния.
По време на конференцията се проведе и първата годишна церемония за награждаване на постижения в кариерното консултиране  на кариерните консултанти в България.
Основната цел на конференцията бе да предостави възможност за обмен на опит и добри практики в областта на кариерното консултиране през целия живот на база лекции и практически демонстрации на български и чуждестранни специалисти.
Специална покана за участие в конференцията получи и педагогическият съветник на СОУ”Христо Ясенов” Петя Цекова, представила свой проект за кариерно консултиране на ученици от 9 до 12 клас. Поканата е резултат от участието й в обучение за личностно развитие и умения за заетост на ученици по Национална програма „Квалификация”, организирана от МОМН и Фондация на бизнеса за образованието(ФБО) през м. юли т.г.
Teкст и снимки: Петя Цекова