В Културно-просветния клуб “Ехо” в Лопян днес се проведе последната репетиция на певческата група преди излизане на софийска сцена.

Наш представител се срещна с нейния създател и дългогодишен ръководител Пейо Пеев. Ето какво сподели той за читателите на сайта:
“Културен пенсионерски клуб “Ехо” при читалището в с. Лопян продължава традициите на някогашния прославен лопенски смесен народен хор, който е участвал във всички републикански фестивали и е завоювал златни медали.
След като дейността на хора се прекрати поради миграцията и намаляване на населението в Лопян, преминахме към сформирането на смесена певческа народна група. Групата изпълнява обработен народен фолклор, по примера на предшественика - някогашния народен хор.
Групата е участвала в много пенсионерски изяви на призови места, като “Балкан фолк”във Велико Търново, Националния фестивал на Беклемето, където завоювахме първо място. Имаме участие и в други пенсионерски изяви. Последното беше на националния  пенсионерски събор в София през 2004 година, ако не ме лъже паметта, от където получихме поздравление по време на участието и благодарствено писмо до кмета на общината заради грижата за развитието на самодейността.
След изпълнението, председателят на журито Михаил Букуращлиев се ръкува с всеки един от изпълнителите в групата, с което изрази сърдечното си възхищение от нашето представяне. Още със започване на първата песен, друг член от журито, Калинка Згурова, извика “Браво, Лопян!”.
Сега ни предстои изява на два национални фестивала в София – на руската фронтова песен “Альоша” и на българската патриотична песен “Сребърни чучулиги”
Фестивалите ще се проведат в един ден, като нашето участие е с по една песен и за двата фестивала.”
Групата ще отпътува за София в събота, на 20 октомври, а днес беше последната им репетиция преди участието.
Да им пожелаем успех, с което да продължат традицията за достойно представяне от времето на смесения народен хор!