Ураганът „Санди" връхлетя бреговете на Ню Джърси, при което загинаха най-малко 17 души от Западна Вирджиния до Северна Каролина и Кънектикът и един в Канада, съобщава АП. Все още няма подробности за всички смъртни случаи.

Дърво е паднало и върху човек, тичал в Проспект парк в нюйоркския квартал Бруклин. Пострадалият е хоспитализиран, очаква се той да оцелее. Над 2,2 милиона души в 11 щата в източните и североизточните части на САЩ останаха без енергоснабдяване заради урагана „Санди", който малко по-рано достигна крайбрежието на страната, предаде РИА Новости.

Около 3 часа през нощта българско време ураганът „Санди" достигна бреговете на американския щат Ню Джърси, донасяйки ураганни ветрове и проливни дъждове в големи части от източното крайбрежие на САЩ, съобщи Националният център за ураганите, цитиран от АФП.

Проливните дъждове, съпътстващи "Санди" предизвикаха наводнения в южната част на Манхатън. Цели квартали в Ню Йорк останаха без ток. Реките Ийст Ривър и Хъдсън наводниха тунели. "Долната част на Манхатън е потопена във вода. Не преувеличавам", каза пред АФП директорът на операциите за щата Ню Йорк и съветник на губернатора Андрю Куомо, Хауърд Гейзър.

В съседния щат Ню Джърси водата счупи дига. Жителите на градове Муначи, Литъл Фери и Карлщат са евакуирани. Няма данни за пострадали и жертви.

Не всички жители на САЩ са в ужас от връхлетелия страната в навечерието на Хелоуин ураган "Санди", съобщават американски медии. Някои дори специално отидоха на брега, за да се порадват на вълните и силния вятър.

Електропроводите са прекъснати на много места от поривите на вятъра и от паднали дървета, съобщи тв каналът Си Ен Ен, цитиран от РИА "Новости". В Ню Йорк електроразпределителната компания "Con Edison" съобщи, че с цел по-голяма сигурност, е спряла превантивно електричеството в Долен Манхатън. Там около 6.5 млн. души останаха без ток, съобщава Си Би Ес.

Днес президентът на САЩ Барак Обама обяви бедствено положение в Ню Йорк и Лонг Айлънд. По този начин ще бъдат отпуснати федерални средства за хората в района, които бяха засегнати от урагана Санди, съобщи радио Гласът на Америка.
По последни данни на Националния център за контрол на ураганите „Санди” се насочва към Филаделфия.