Наличието на хероин в България е намаляло, но са се увеличили новите случаи на заразяване с ХИВ и разпространението на ХИВ сред хората, които си инжектират наркотици, отбелязва Службата по наркотиците и престъпността на ООН (СНПООН) в годишния си доклад за наркотиците.

Според документа в края на октомври 2010 г. и началото на 2011 г. е имало ясни признаци на намаляване на наличието на хероин в Ирландия и Великобритания. Подобна е била ситуацията и в други европейски страни. България, Унгария, Италия Русия, Словакия, Словения и Швейцария са докладвали за известно намаляване. През 2011 г. в България, Гърция и Румъния е имало значително нарастване на новите случаи на заразяване с ХИВ и разпространението на ХИВ сред хората, които си инжектират наркотици.

Традиционни производители на канабис като Албания, Холандия и Великобритания са докладвали за намаляване на иззетото количество от растението, а в България, Турция, Централна Европа, Иберийския полуостров и части от Скандинавия е било регистрирано увеличаване на конфискуваното количество канабис. Данни на СНПООН за Европа показват, че употребата на канабис е нараснала в някои страни като България, Естония, Финландия и Швеция, а в други се е задържала на едно и също ниво - в Източна и Югоизточна Европа - или е намаляла - в Западна и Централна Европа.

Според СНПООН в повечето европейски държави, включително Франция, Германия и Великобритания, употребата на наркотици сред жените е поне наполовина по-малка, отколкото сред мъжете. Сравнително малка разлика в употребата на наркотици сред мъжете и жените е имало само в три от изследваните 28 страни в Европа - Италия, България и Норвегия.

В миналото незаконното производство на стимуланти от рода на амфетамините в Европа е било съсредоточено главно в Холандия и в по-малка степен в Белгия и Полша, но днес то е разпространено в много страни, сред които Германия, България, държави от Западните Балкани и Прибалтика. Все пак Холандия, Белгия и Полша продължават да заемат водещи място в това отношение, отбелязва докладът.