Министерството на здравеопазването и Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" организират безплатни изследвания в рамките на изложението "Мисия здраве" в НДК, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Кампанията на министерството и програмата е финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Тя включва безплатни изследвания за ХИВ и СПИН, за Хепатит В и Хепатит С. Скрининговата кампания се провежда в рамките на изложението „Мисия здраве” в Националния дворец на културата. Партньори на инициативата са Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист" и "Асоциация здраве и бъдеще".

От 12.00 до 17.00 часа пред НДК ще бъде разположен мобилен кабинет, където медицински екип ще извършва изследвания с бързи тестове и ще консултира желаещите. Услугата е напълно безплатна, доброволна и анонимна за гражданите. По време на акцията младежи от клуб „С.У.П.Е.Р.“ към Сдружение „Деца и юноши 16+“ ще предоставят здравно-образователни материали за значението на профилактичните прегледи и начините за предпазване от различни заболявания.