Уволнението на Скот Форстол като мениджър на iOS в Apple може да буди тревога, но всъщност компанията е в добри ръце. След тази рокада ще се засили ролята на главния дизайнер Джонатан Айв, отбелязва Ройтерс.


Джонатан Айв ще поеме по-голям ангажимент в Apple, което е добър сигнал за инвестоторите

Всепризнатият Айв, носител на най-престижните награди за промишлен дизайн, вече ще отговаря не само за хардуера, но и за софтуера. Освобождаването на Форстол пък слага край на една тягостна от години ситуация на търкания между него и останалите топ мениджъри.

Apple потвърди, че Айв ще работи за компанията в обозримо бъдеще. Този факт, заедно с договорения деветгодишен ангажимент на Тим Кук, означава, че двете най-силни фигури остават дългосрочно в управлението, което е успокояваща новина за инвеститорите.

"Смятаме, че въпреки напускането на Форстол, който управляваше разработката на iOS, бъдещето на платформата е в добри ръце", коментира анализаторът Джон Мюнстер от Piper Jaffray.

Форстол отказа да подпише публично извинение, заради проблема с картографския софтуер в iOS 6, заради който Apple си навлече яростна критика. Неговото уволнение, макар и неочаквано, показва, че Тим Кук иска да постави своя отпечатък върху фирмата. Важно е, че той все още има около себе си няколко ключови мениджъри и иноватори, коментира Уилям Пауър от Robert W. Baird & Co.