Управителят на Езиков център “Марконис” Николай Николов се завърна от петдневна визита в Атина, където взе участие в третата работна среща по международния проект “Повишаване на стандартите в качеството на езиковото обучение при възрастните” – ISQUALE (Improving Standards of Quality in Adult Language Education) –– финансиран от Европейския Съюз по секторна програма “Грюндвиг”.
Координатор на проекта е Българската Асоциация за качествени езикови услуги, пълноправен член на която от 2010 год. е и Езиков център “Марконис”. Останалите партньори по проекта са от Гърция, Хърватия, Румъния и Испания. На срещата в гръцката столица България беше представена от екип в състав: доц. д-р Галя Матева – председател на Българската Асоциация за качествени езикови услуги, Светла Попова и Радка Карагьозова – членове на Инспекционния комитет, и Николай Николов – член на Маркетинговата комисия на Асоциацията.
В рамките на срещата партньорите работиха върху изготвяне на Международна система от критерии за оценка на качеството на езиковите услуги, целта на която е да бъде използвана от езиковите училища в страните на партньорите за периодична самооценка на качеството на предлаганите от тях езикови услуги, която да предшества национална и/или международна експертна оценка и акредитация на езиковите институции.
Управителят на “Марконис” представи частта “Мениджмънт на езиковите институции” от схемата. Тя бе обсъдена и единодушно приета заедно с останалите части – “Академична координация на преподаването” и “Процесът на учене”.
Гръцките домакини се погрижиха и за социалната програма на гостите от България. Тя включваше посещение на Акропола, на Националния археологически музей на Атина и тържествена вечеря в традиционна гръцка таверна.
Преди финализирането на проекта предстоят още две работни срещи – една в Румъния през февруари 2013 год. и една в Испания през юни същата година.