НБЛ вече очаква мачовете от 4 кръг, тези от 3 приключиха с последните три двубоя, изиграни в събота. Така чаканото дерби между Лукойл Академик и Левски завърши с торнадо за студентите, стоварено върху главите на сините в Правец. Срещата изстреля двамата американци от подкошието на шампиона Мохамед Абукар и Дарил Уоткинс директно в идеалната петица. В нея попадна и гардът на Черно море Асен Великов, въпреки че моряците паднаха геройски от Балкан в Ботевград. В Ботеврад пък Иван Лилов е способен на чудеса, показа го и срещу Черно море. В идеалната петица място не намери нито един играч на Ямбол, макар че бронзовите медалисти се поздравиха с труден успех над Берое в Стара Загора. 20-те точки на лидера на ямболии Мартин Дурчев дойдоха след трагичен процент на успеваемост и това го остави зад борба на нашите избраници в станалата вече традиционна анкета на всеки кръг специално за читателите на BBALL.BG.
 
1. Асен Великов (Черно море) - пойнт гард
Плеймейкърът на Черно море бе почти перфектен, но тимът му загуби от Балкан със 73:82 в Ботевград. Това не е достатъчен мотив, за да не се отбележи страхотната му игра: 17 точки, 7 борби, 6 откраднати, 3 асистенции за 36 минути престой на паркета и 25 пункта КПД. Великов демонстрира гореща ръка при стрелбата с успеваемост от 5/10 (50%) от игра, 2/5 (40%) от тройката, 5/6 (83%) от линията за изпълнение на наказателни удари.
 
2. Иван Лилов (Балкан) - шутинг гард
Гардът на Балкан е големият виновник настроението на Асен Великов да бъде помрачено в Ботевград. Лилов издърпа Балкан до нов домакински успех, а показателите му отредиха място в идеалната петица на кръга: 23 точки, 6 борби, 2 откраднати топки и 2 асистенции за 35 минути време на терена. Националът бе под пара в стрелбата: 9/17 (53%) от игра, 4/8 (50%) от тройката, 1/1 (100%) от линията за изпълнение на наказателни удари. Лилов заслужи с тези свои усилия КПД от 24 пункта.
 
3. Иво Славчев (Черноморец) - леко крило
Втори баскетболист на Черноморец намира място в идеалната петица на кръга във втора поредна седмица. През миналата това бе Кирил Райков, който стана и MVP на втория кръг в НБЛ. Сега по стъпките му върви и крилото Иво Славчев. Той бе над всички при категоричната победа на своя отбор над младежите с 87:51 в Бургас. Славчев отбеляза 16 точки и остана на косъм от дабъл-дабъл като не му стигна само една борба - 9 овладени топки. Младежкият национал бе 5/6 (83%) в стрелбата от игра, 2/5 (40%) от тройката и въпреки че се появи като резерва, най-много се понрави с показаното срещу голяма част от съотборниците си в държавния тим на България до 20 години. Славчев събра 22 пункта КПД.
 
4. Мохамед Абукар (Лукойл Академик) - мощно крило
До преди така нареченото дерби в НБЛ Лукойл - Левски въпросът бе колко силен може да бъде Мохамед Абукар срещу силните. Срещу Рилски спортист за 14 минути вкара 23 точки, но срещу Канту в 1/4-финала от квалификацията на Евролигата бе бледа сянка на себе си. Срещу Левски американецът надмина очакванията. Той отбеляза 21 точки като доминира във всяка фаза на играта в нападение и защита. Бе 6/10 (60%) в стрелбата от игра, 2/4 (50%) от тройката и 7/7 (100%) от линията за изпълнение на наказателни удари. Абукар взе и 6 борби за 26 минути на игрището, а 25-те му пункта КПД говорят красноречиво дали си е свършил добре работата.
 
5. Дарил Уоткинс (Лукойл Академик) - център
Центърът разсипа Левски и смаза за дълго самочувствието на високите играчи на сините, които се бориха мъжки ,търсеха победата, искаха да го надскочат и надиграят в подкошието, но това не бе възможно. Американецът наниза 18 точки с изумителна лекота, между тях половината след гръмотевични забивки, а другата част с отлично отработена стрелба с отскок от полето. Уоткинс, на когото специалистите предричат внушително бъдеще овладя и 9 борби. КПД 23 пункта.