Ето, че и мачовете от седмия кръг на НБЛ вече са в историята. Драмата дойде от Самоков, където Рилски спортист повали Ямбол. В останалите мачове очаквани победи за Лукойл, Левски, но и много изстрадан успех на Спартак, който най-после зарадва верните си фенове в Плевен. Именно от зала "Балканстрой" дойде и новото име в идеалната петица на кръга - Димитър Маринчешки, който единствен от избраниците ни този път досега не бе попадал в класацията на BBALL.BG.

1. Йордан Бозов (Балкан)

Втори пореден силен мач на юношата на ЦСКА с екипа на Балкан и втора поредна победа за отбора му. Преди седмица гардът бе в основата на изключително важния успех над Берое като гост в Стара Загора, когато показа железни нерви в последните минути на двубоя. В събота той отново бе на висота, макар че срещата срещу младежите не бе със същия заряд и отговорност. Въпреки това, Бозов бе сред най-добрите за ботевградчани - 17 точки за 22 минути, дабъл-дабъл, заради 10-те му борби под коша, 5/6 (83%) успеваемост за 2 точки, 2/2 (100%) наказателни удари.

2. Христо Захариев (Рилски спортист)

Гардът радва окото на публиката в Самоков и носи удовлетворение на треньорския тандем Росен Барчовски-Людмил Хаджисотиров. 17 точки за 26 минути при драматичната победа над Ямбол, 9 борби, 4 откраднати топки, 3 асистенции, 7/15 (47%) в опитите от близко и средно разстояние. Захариев постепенно се превръща във фактор за Рилски спортист и хубавото е, че изявите му взеха да стават постоянни, а не на приливи и отливи.

3. Павел Маринов (Ямбол)

Крилото реализира 16 точки за 23 минути при победата на шампионите пред своя публика в Правец над Берое. Маринов успя в пет от 10-те си опита за 2 точки (50%), вкара една тройка от три опита (33%) и пропусна само един от шест наказателни удара. Сега остава да му пожелаем да играе поне толкова силно и във вторник, когато Лукойл трябва непременно да победи Шарлероа като гост в Белгия, за да не отпадне от Еврокъп.

4. Димитър Маринчешки (Спартак Плевен)

Ето я и приятната изненада на седмия кръг в НБЛ. Най-после голям мач за бившия младежки национал. Юношата на Лукойл Академик извървя дълъг път докато отново намери себе си в Спартак Плевен. Крилото се пробуди сякаш от зимен сън посред зима - 18 точки за 31 минути, 9/17 (53%) успеваемост в стрелбата, 4/10 (40%) от тройката, 2/4 (50%) от линията за изпълнение на наказателни удари. Овладя 2 борби, подаде 2 асистенции, направи 1 чадър. Дано продължи в същия дух.

5. Николай Върбанов (Левски)

Центърът на вицешампионите не показа и 50% от възможностите си при победата над Черно море, но отново бе на ниво. За 18 минути наниза 17 точки, бе солиден в успеваемостта си - 7/10 (70%), непоклатим от линията за изпълнение на наказателни удари 3/3 (100%), взе 4 борби, а отиграванията му бяха като по учебник за неговия пост - куките на Върбанов са удоволствие за зрителите.