Божидар Аврамов (Лукойл Академик)


Гардът на Лукойл Академик Божидар Аврамов направи разликата в двубоя на тима си срещу Берое в Стара Загора. Студентите победиха с 88:78, но не и без себераздаването на 196-сантиметровия баскетболист, за когото това бе едва трети мач след завръщането му на терена след контузия. Аврамов пое нещата в свои ръце и навъртя на сметката си 16 точки, 5 борби, 2 асистенции и 2 откраднати топки. При стрелбата си той бе 5/5 (100%) за две точки, 1/3 (33%) за три точки и 3/4 (75%) от линията за изпълнение на наказателни удари.


 


Йордан Бозов (Балкан)


Има играчи, които само като ги гледаш на терена и се чудиш кое му трудното на баскетбола. Такъв е и Йордан Бозов, който се превърна в мотор на ботевградчани през този сезон. Той се завърна на мястото, което му навява толкова много спомени – обновената зала на Армията. Юношата на ЦСКА отново се развихри и се отличи с дабъл-дабъл – 16 точки и 12 борби за победата на Балкан над младежкия национален отбор с 84:69. Освен това, Бозов записа срещу името си и 7 асистенции и 3 откраднати топки. При стрелбата си бе 3/7 (42.9%) за две точки, 1/2 (50%) за три точки и 7/9 (78%) от линията за изпълнение на наказателни удари.


 


Мартин Дурчев (Ямбол)


Крилото на Ямбол Мартин Дурчев пропусна гостуването на Спартак в Плевен преди около седмица заради болки в адукторите, но това по никакъв начин не се отрази на представянето му при успеха на тима му срещу Рилски спортист с 85:81. 203-сантиметровият играч не спря нито за миг и за 40 минути на терена се отчете с 24 точки, 4 борби, 8 асистенции и 1 открадната топка. Дурчев бе навсякъде по терена и точно когато трябваше, а изявите му със сигурност са зарадвали не само Иван Чолаков, но и ямболската публика.


 


Николай Върбанов (Левски)


Левски срази Черно море във Варна с 94:68 и продължава да се намира в челото на Национална баскетболна лига. В отсъствието на двама от високите играчи на моряците Йоргос Галиотос и Александър Боич за Николай Върбанов бе лесно в подкошието. За 18 минути игрово време 209-сантиметровият баскетболист се отчете с 10 точки, 9 борби, 1 открадната топка и 1 чадър. При стрелбата си той бе 3/5 (60%) за две точки и 4/7 (57%) от линията за изпълнение на наказателни удари.


 


Джеймс Тейлър (Черноморец)


Черноморец завоюва две важни победи през изминалата седмица. Те обаче едва ли щяха да бъдат налице, ако не бе присъствието на Джеймс Тейлър в подкошието. В последния кръг бургазлии се наложиха над Спартак Плевен с 90:81, а 218-сантиметровият център записа на сметката си пореден дабъл-дабъл – 26 точки и 19 борби. При стрелбата си американецът бе безкомпромисен – 91% и пропусна само 1 от 11 си опита от средно разстояние, а от линията за изпълнение на наказателни удари бе 6/8 (75%).