Пазарът няма да позволи нито драстично поскъпване на хляба, нито неговия недостиг.

Това заяви министър Мирослав Найденов в ефира на Дарик. Въпреки че направените в края на лятото негативни прогнози за реколтата не се сбъднаха, има поскъпване на фуражите, което води до повишаване на цените на млякото и месото. Държавата реагира незабавно. Стартирахме плащания към животновъдите. Изтеглихме първо плащанията, които нормално правим през декември – плащанията на глава добитък за крави, овце, кози, допълни той. Не само, че ги изтеглихме два месеца по-рано, а от първоначалните разчети например трябваше да дадем по 140 лева на крава, успяхме да дадем по 200 лева. На овцете от първоначално очаквани около 29, дадохме 41 лева. До дни стартира плащането на 20 млн. към свиневъди и птицевъди, и то промишлените, големите стопанства, каза още Найденов. Попитан дали това е начинът цените на храните да не растат, той отговори, че според него трябва когато в определен сектор има подобна ситуация, ако държавата разполага с финансов ресурс, да го насочи навреме и то точно където трябва. Това правим в момента и е факт, че въпреки мрачните прогнози, има ръст нагоре на цените, но не е това, което прогнозираха, похвали се министъра.

Така нареченото замразяване на цените на основни хранителни продукти изиграха своята положителна роля, добави земеделският министър. Това бяха промоции на три големи търговски вериги, които продължават и днес. Те доведоха до това социално слабите хора, хората в неравностойно положение да могат също да имат сигурност при продуктите от първа необходимост, разкри Найденов. Въпреки многото критики, продължавам да твърдя, че ако не бяхме направили това, ако не разговаряхме и не търсехме подкрепата на тези мощни търговски вериги, нещата щяха да изглеждат по-тежко, категоричен беше той.

В бюджета за 2013 г. с процент и половина по-малко са не парите за сектора на земеделието, а за администрацията, добави ресорният министър Мирослав Найденов в предаването „Седмицата". Ние ще оптимизираме администрацията, както правим всяка година и ще се справим, но по-важното е, че бюджетът на фонд "Земеделие" е по-голям, което означава, че ще има повече пари за редица сектори, обясни той.