По повод Международния ден без тютюн – 15 ноември 2012 г., РЗИ – Софийска област организира младежка кампания под мотото: "Ако не аз – кой? Ако не сега – кога?" в различни населени места на областта, включваща множество инициативи.
Творческа работилница – готвене, изработване на сувенири, пеене и рисуване под мотото: ”Творя, за  да не димя!” организират всеки четвъртък от м. ноември  учениците от СОУ ”Христо Ясенов” в гр. Етрополе.
Учениците от училищата в Етрополе провеждат спортни турнири по футбол и волейбол под мотото: „Спорт срещу тютюнопушене и дрога”, а учениците от ГПЧЕ “Ал. Константинов” и ОУ "В. Левски" в Правец - поход по екопътека - "За чисти бели дробове". 
В ГПЧЕ организират среща между ученици от 8 клас, родители и учители, на която ще бъде коментирана Наредбата за пълна забрана на тютюнопушенето. 
На сайта на РЗИ са оповестени резултатите от анкетно проучване на нагласите на жителите на шест общини от Софийска област към пълната забрана за тютюнопушене в закрити обществени помещения и някои открити места.