Днес туберкулозата е най-масовото инфекциозно заболяване. Всяка година тя причинява смъртта на около три милиона души по света. Засегнати са не само бедните страни, но и почти всички икономически развити държави. Турберкулозата засяга предимно белите дробове. Възможни са и небелодробни форми – костно-ставна, на пикочополовите органи, кожата, червата. Заболяването се причинява от така наречените бактерии на Кох.

Съществуват три основни начина за предаване на инфекцията: въздушно-капков път – при кашлица, кихане, разговор с болен, заразата може да се пренася и чрез прахта по стаите и улиците, където туберкулозните бактерии остават дълго време жизнеспособни; хранителен път – чрез мляко от болни крави или продуктите приготвени от него, при консумация на сурови и недостатъчно сварени яйца, при употреба на непроверено от ветеринари и недостъчно топлинно обработено месо от болни птици и свине; контактен път – заразяването става през увредена кожа и лигавици при доячи, месари и др.

Основните признаци на заболяването са продължителна кашлица, съпроводена с отделяне на храчки, съдържащи кръв, болки в гръдния кош, задух, безапетитие, загуба на тегло, слабо повишена температура в продължение на месеци, обилно нощно изпотяване, отпадналост.

За предпазване от заболяването е необходимо при поява на някои от горепосочените симптоми да се проведе незабавна консултация с лекар. Отказът от тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол значително намалява риска от туберкулоза.  От болестта предпазват още пълноценното хранене, създаване на добри хигиенни условия на труд и бит, консумиране на месо, мляко и яйца от регламентирани тържища. Важно средсто за превенция на заболяването е БЦЖ – ваксината, която е включена в задължителния имунизационен календар на България.

Информацията е предоставена от РИОКОЗ – София област.