Четвъртото издание на Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) тази година е в периода 17 - 25 ноември 2012 год. под патронажа на Янез Поточник, еврокомисар за околна среда.
Целите на събитието кореспондират със съвременната европейска и национална политика за повишаване информираността за стратегиите за намаляване на отпадъците; насърчаване на устойчиви действия за намаляване на отпадъците в Европа и популяризиране на конкретни примери за намаляване на отпадъците и поощряване на промени в ежедневното поведение на европейците (потребление, производство).
Освен като участник, Професионалната гимназия “Тодор Пеев” в Етрополе беше мястото където се събраха представители  от ЕКОПАК и Фондация “Съвременност”, ОУ “Васил Левски” с. Видраре, ОУ “Христо Ботев” с. Лопян, а Природоматематическата гимназия в Ботевград и ГПЧЕ “Алеко Константинов” гр. Правец участват в проекта.
Освен мултимедийната презентация по темата за ползата от отпадъците като допълнителна суровина за индустрията, учениците бяха подготвени и изпълниха много песни и стихове.
Всяко училище беше дошло на срещата със свой план за по-нататъшната работа в тази насока.
Интересна по своето съдържание и поучителна като замисъл е изложбата на предмети, направени от отпадъци.
Както се казва в такива случаи, хем интересна, хем запомняща се, хем с възможности за многобройни идеи, които могат да се реализират в живота среща!