От близо 40 години паметник на загиналите във войните жители на с. Лъга тънеше в забрава.
Възстановен по инициатива на Общината и Кметството и изнесен на подходящо място в центъра на селото, днес този паметник беше преоткрит наново.
Присъстваха кметът инж. Богомил Георгиев, заместник-кметът Росица Христова, областният координатор на ПП ГЕРБ Линко Лилов, председателят на РПК Етрополе Иван Павлов, кметовете и кметските наместници от селата на общината, директорите на общинските училища, ученици, местни жители и гости на селото.
В приветственото си слово кметът изрази задоволството си от днешното паметно за село Лъга събитие. “Горд съм, каза той, че в навечерието на 135-та годишнина от Освобождението на Етрополе и в юбилейната за страната ни годишнина от Балканската война откриваме войнишни паметник, символ на дълбока признателност към загиналите  местни жители във войните.”
След това съобщи имената на 23-та, оставили костите си по бойните полета.
Лентата прерязаха инж. Богомил Георгиев, Линко Лилов и кметският наместник Николай Йотов.
Игуменът на манастира “Св.Троица  Емил Якимов отслужи водосвет, след което с едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта на загиналите. Ученици от СОУ “Христо Ясенов” изнесоха кратка програма-рецитал.
Под звуците на подходяща музика, изпълнена от духовия оркестър на НЧ “Тодор Пеев-1871”, бяха поднесени венци и букети цветя от кмета на Общината и председателя на Общинския съвет, ПП ГЕРБ, Историческия музей, СОУ “Христо Ясенов”, ОУ “Георги Бенковски” в с. Малки Искър, РПК Етрополе, от жители и гости на селото.