След мемориала „Братската могила“, възстановяват и войнишкия паметник в Литаково. Той се намира в центъра на селото. Издигнат е в памет на загиналите в Балканската и в Междусъюзническата война. 


Възстановителните дейности са предприети благодарение на дарение, осигурено от софийска фирма. Сумата е преведена директно по сметка на фирмата, която извършва ремонта -  „Стоун арт груп“, специализирана за обработка и монтаж на камък. На нея бе поверено и възстановяването на „Братската могила“, за която, както сме информирали вече, бяха отпуснати средства от Руското посолство в България. 


„В момента се извършва ремонт на войнишкия паметник, като фугите и каменните късове, които ще паднат, ще бъдат залепени. Над паметника ще се постави „шапка“, за да не влиза вода между каменните блокове. Липсващите букви от изписаните имена на загиналите също ще бъдат възстановени. Поради срутване на каменни късове, някои от имената са напълно заличени“, сподели Пешо Младенов – кмет на Литаково. 


Войнишкият паметник е изграден през 1940 година. На него са изписани имената на литаковци, загинали по бойните полета на Балканската и Междусъюзническата война. 


След приключване на ремонта, от Общинско предприятие БКС ще облагородят градинката около паметника. Това съобщи още кметът на Литаково. 


„Всички паметници на територията на Литаково ще бъдат възстановени, за да останат за поколенията. Тукашните млади хора трябва знаят историята на своето село. Защото който не уважава историята на своя род, на своя роден край, на страната си, не може да гради бъдещето си“, каза Пешо Младенов.