В изданието са представени публикациите и не издавани ръкописи на историка Александър Тацов /1878-1940/  за София, Софийското общинско управление и Етрополе

Авторът е енциклопедична личност, един от „строителите на съвременна България” и на  неговото гражданско общество.
Дългогодишен учител и училищен директор, създател или активен участник в изграждането на основните културни, професионални, кооперативни и граждански организации в родния си град Етрополе в края на ХІХ и началото на ХХ век.
Като Секретар   на Столична община и Началник на административното й отделение от 1924 до 1932 година  реорганизира администрацията на общинското управление и  архивното дело и ги поставя на модерни, европейски начала. По негово време се създават  такива културни институции, като Музея на София, Столичната градска библиотека, Софийския архив и  Градската галерия.
Повече от четири десетилетия проучва историческото развитие на  Етрополе, София  и Софийското общинско управление. Автор е на шест книги и  над тридесет статии и  изследователски материали в тази област.

За своята обществена, професионална и научна дейност, с Указ на  Н. В. ЦАР БОРИС ІІІ през 1939 година, е награден с орден „ЗА ГРАЖДАНСКА ЗАСЛУГА”. Етрополският общински съвет преименува приживе, на негово име, една от улиците в града  …

В  Сборника от 850 с. са представени тематично почти всички публикации на Ал. Тацов  за историята  на София и Софийското общинско управление, и „великом граде Етрополia”, печатани в периода 1914 – 1939 г.
Сред материалите за  София са  включени:  книгата „Кратък преглед върху Столична община”; голям материал за  развитието и промените в Административното отделение на общината; статии за първия кмет на София,  Столичната пожарна команда, Софийските гробища и дp.
Основно място в изданието заема историческото  изследване „Етрополе във вековното си минало” - неиздаден ръкопис, представен от наследниците му в печатен, документален вариант (600 с.) - плод на 40-годишно изследване на археологията, ономастиката, генеалогията, етнологията и етнографията, рударството и металургията, църквите и манастирите, етрополската книжовна, калиграфска и просветна школа,  учебното дело,  революционното движение, стопанското развитие на Етрополе ...
Сборникът съдържа още една не издавана досега ръкописна книга на автора и  много факсимилета, снимки и преписи, свързани с живота и делото на този забележителен будител..
До края на месеца книгата ще бъде представена в София  (22 ноември от 17.00 часа в Мраморната зала на Столичната библиотека).
В Етрополе представянето беше предвидено за 1 декември от 11.00 часа в Народно читалище „Т. Пеев – 1871”, но се отлага поради застъпване с друга проява на територията на общината.
В най-скоро време ще бъде определена нова дата и час на представянето, за което своевременно ще информираме всички етрополци.
За допълнителна информация – на тел. 0878 32 71 83; 02/846 70 81
Материалът ни беше изпратен от Цветан Тацов и го качваме без редакторска намеса.