Тази вечер Балкан постигна успех над Черноморец  в мач от деветия кръг на НБЛ. Въпреки 15-те точки разлика в крайния резултат - 90-75, домакините трябваше здраво да се потрудят, за да стигнат до победата.

 Балкан спечели първата част с 22-15, през втората обаче играчите му натрупаха доста лични нарушения - за първото полувреме им бяха отсъдени два пъти повече в сравнение с тези на бургазлии. Въпреки че отстъпиха в тази четвъртина с 24-26, те отидоха на почивка с 5 точки аванс - 46-41.

Особено оспорвана бе третата част. Само за три минути гостите успяха да намалят пасива си до 1 точка при 49-48. В следващите три обаче последва  страхотна серия от 13-0, а в 27-та минута разликата в полза на Балкан вече бе 15 точки - 64-49.

Три минути след началото на решителната последна част страшилището Лодърдейл напусна за 5 фаула при резултат 73-59. И макар че  един по един по същата причина започнаха да напускат и играчи на Балкан - Любо Лилов, Дойчинов и Давидов, домакините не само успяха да запазят преднината си, но до края дори да я увеличат с отлични изяви на Бозов, Мортън, Станимир Маринов, Вучков и Филипов.

"Заложихме на агресивна защита и въпреки че извършихме много нарушения, това се оказа правилният начин да победим Черноморец - обясни след мача старши треньорът на Балкан Петър Клечков. - Не сме готвили специални мерки срещу Лодърдейл. Той вкара своето, но затруднихме останалите им играчи. Много съм доволен от представянето на младите ни играчи в тази среща. За публиката - отново само суперлативи", каза още Клечков.

Дуейн Мортън игра с особен заряд срещу миналогодишния си отбор и е с най-висок коефициент на полезно действие - 30. Той направи дабъл-дабъл с по 14 точки и 14 овладени топки под двата коша., има и цели 5 асистенции. Най-резултатен в мача бе Йордан Бозов, който вкара 21 точки с 11-9 от "двойката", направи и шест асистенции.  Много силен  мач изигра Станимир Маринов, който отбеляза 16 точки. Отлично се включи и Ивайло Вучков, който направи личен рекорд при мъжете с 11 точки, а спечели и 6 борби. Крум Дойчинов започна страхотно срещу ПиЕл и вкара 10 точки.

Преди началото на мача баскетболистите на Балкан се присъединиха към инициативата на Фондацията за социална промяна и включване, като подариха закупените с лични средства 5 чисто нови баскетболни топки на децата от училището в село Липница.

За гостите Лодърдейл е с очаквания дабъл-дабъл, но този път само с 14 точки и 10 борби. На полувремето той получи приза за MVP на месец ноември. С 16 точки е Христо Захариев, но той е с много нисък процент стрелба - 3 от 15, направи и най-много грешки - 6. С по 10 точки са Пенев и Саралийски.

Снимка: Любомир Г. Лилов