Тази вечер при гостуването в Плевен Балкан  постигна своята трета поредна победа в НБЛ - над местния Спартак с 81-74. Въпреки че този успех не дойде лесно, той бе абсолютно заслужен, тъй като зелените показаха по-висока класа през цялата среща. И то въпреки нескритата подкрепа в определени моменти от страна на тримата рефери.

След една равна първа част, завършила 18-16 за Балкан, през втората нашите играха значително по-добре от своя съперник. Особено в последните пет минути, когато направиха серия от 11-0 и на на полувремето имаха преднина от 13 точки - 45-32.

Третата четвъртина започна вихрено и в 25-та минута плевенчани свалиха пасива си на 7 точки при 49-56, като в къщия момент последва и дисквалифициращо нарушение на Димитър Филипов. След това балканци отново направиха аванса си двуцифрен, последваха три минути без кош и за двата тима и след половин час игра резултатът бе 62-53 за Балкан.

В решителната част домакините направиха всичко възможно да постигнат първата си победа в лигата. Те бяха активно подпомагани и от съдиите, които имаха съвсем различен аршин при отсъждането на нарушения,  дадоха и две обратни топки в ущърб на Балкан, не бяха отчетени няколко пъти и очевидни крачки на ветерана Хрисимир Димитров. За три минути те сведоха резултата до 61-62, нашите отново взеха приличен аванс от 69-61. 

С тройка на Станков и кош и фаул на Хрисимир Димитров плевенчани достигнаха до 57-69 в 36-та минута, а след това отново намалиха само на 1 точка при 72-73, когато до края оставаха 2 мин 38 сек. Последва добавка на Гонър минута и половина преди края, а до края с по два точно изпълнени наказателни удари на Давидов и Бозов разликата отново стигна до 5 точки в полза на Балкан при 79-74. В последната минута спартаковци направиха две грешки, които улесниха балканци в постигането на поредния си успех.

С най-голям точков принос за победата на Балкан са Йордан Бозов с 22 точки и Георги Давидов с 21, като двамата имат и по най-много борби - по 7. С 15 тобчки и 6 борби е Дуейн Мортън.  Джош Гонър завърши със 7 точки, с 6 е Любомир Лилов, с по 4 - Кирил Райков и Ивайло Вучков, с 2 е Крум Дойчинов.

Възпитаникът на Балкан Илия Станков бе най-резултатен за Спартак с 16 точки. Хрисимир Димитров има 13, но в играта му имаше и доста брак. Трайков вкара 12 точки, Дяковски - 11, Тодоров е с 8, Острев - с 6, Софрониев има 4.

Снимки - Цветелин Кръстев