България е бедна, защото е управлявана повече от 40 години от комунисти.

Това заяви Бойко Борисов по време на парламентарния контрол. Той отговори на въпрос на Димчо Михалевски от Коалиция за България. Михалевски попита премиера за многогодишната финансова рамка на ЕС 2014-2020 г. Как България отстоява своите интереси? Какво правим, за да изкажем нашата позиция пред ЕС? В момента има огромен риск да не успеем да получим доста пари именно заради неусвояемост, разкри Михалевски. Той припомни, че при управлението на тройната коалиция, държавата е защитила интересите си и  е успяла да договори много добри условия с ЕС, от които се възползва сега правителството на ГЕРБ.

За нас най-важни са средствата по кохезионната политика, разкри Бориосв. Направихме двустранна среща с Херман ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу, на които обяснихме изцяло и напълно нашата позиция по този въпрос. Също така им обясних, че заради вашето управление в продължение на повече от 40 години сме толкова бедни. Вие се опитвате да изкарате, че България е обедняла заради нашето три годишно управление, но това не е така. Това са фактите и срещу тях няма какво да кажете. Ние усвояваме 30 пъти повече пари от Еврофондовете. На вас ви ги спряха, допълни Борисов. Парите за България няма да бъдат намалени. В най-лошия случай ще останат същите. Преговорите бяха много тежки и към момента няма шанс за постигане на договорка, завърши Борисов.

Сергей Станишев също взе отношение по темата. Съгласен съм с премиера, че темата и преговорите не са леки. Затова Бойко Борисов трябваше да се консултира с всички политически сили в парламента и да замине подготвен за Брюксел, обясни лидера на БСП. Престанете да повтаряте лъжата, че по наше време са спрени еврофондовете. Това не е вярно и вече многократно сме го доказали, допълни той. Лъжа е вашето твърдение, че сте увеличили 30 пъти усвояването на европейските пари. България трябва да бъде включена в допълнителния списък на ЕС за кохезионния фонд. Тук са двата най-бедни региони в целия ЕС и ние трябва да направим нещо това да се промени, завърши Станишев.