Западни журналисти, снимали репортаж за мафията в България, са били следени, стана ясно от предаване на френско-германската обществена телевизия "Арте", която излъчи предаване за мафията в Европа в рубриката "Зуум Европа", като фокусът в него е върху Италия и България.

Централна тема в сюжета са братя Галеви /Пламен Галев и Ангел Христов, които не са братя, но така са известни, бел.ред./ от Дупница, които са представени като бивши полицаи, преквалифицирани в бизнесмени.

Екипът на "Арте" отива в Дупница, където интервюира бившия кмет Първан Дангов и търси мнението на случайни минувачи за братята. Пред камерата хората са наплашени и отказват да говорят, някои откровено заявяват, че това може да им навлече неприятности.

"След като се прибрахме в София, получихме телефонно обаждане от Галеви, които искаха да се срещнат с нас", разказва журналистката Барбара Конфорти. "Казахме им, че това може да стане в София, но те не дойдоха".

Според нея екипът е бил непрекъснато следен от хората на Галеви, предаде британският сайт Кафене. Всеки малък български град е контролиран от "малки барони", които знаят всичко, управляват бизнеса и работата за хората в града.

Те си имат информатори и когато идват журналисти, много бързо са в течение, че се интересуват от тях - обяснява Конфорти, която е специалист по италианската мафия.

Според нея българската мафия е много по-параноична от италианската, която не пречи на работата на журналистите, освен ако те не стигнат до много високо ниво в разследванията за мафиотския бизнес.

В материала, заснет от екипа на Конфорти, е потърсено и мнението на заместник главния прокурор Камен Ситнилски. Той твърди, че противодействието на мафията е добро, но правоохранителните органи все още "не били добре подготвени" за такава мащабна борба.

Според Ситнилски нямало сведения за престъпна дейност на братята Галеви.