Предприети са засилени мерки за гарантиране на обществения ред и сигурността на гражданите по време на Коледните и Новогодишните празници.
С оглед гарантиране на реда и сигурността през предстоящите празнични дни и зимната ваканция на учениците в ОДМВР- София е създадена организация и са предприети редица  предохранителни мерки.
Ще бъде засилено  вниманието за опазване на обществения ред в черквите, храмовете, манастирите, а също така и в ресторантите, баровете, дискотеките и зимните туристически комплекси, където предстоят коледни и новогодишни тържества. На територията на тези обекти ще има засилено полицейско присъствие. Особено строго ще се следи за пропускателния режим и недопускане на масово струпване на хора при влизане и излизане от увеселителните заведения.
Във ваканционните дни на учениците ще се извършват системни проверки на заведения, игрални зали и клубове, като ще се следи  за продажба и употреба на алкохол, тютюневи изделия и наркотични вещества от малолетни и непълнолетни лица, както и присъствието им след определения час без придружител.
Сред най- активните мерки ще бъде и засиленият контрол върху нерегламентираната търговия с пиротехнически изделия, продажбата им в нестандартни опаковки или без сертификат за качество, издеден от производителя. Нарушителите ще бъдат санкционирани съгласно нормативните разпоредби.
Мерките, които ще предприеме „Пътна полиция” за безопасност и сигурност на движението по автомагистралите, междуградските  пътища и вътрешноградската пътна мрежа са недопускане управление на МПС в нетрезво състояние и от неправоспособни водачи, както и  движение с технически неизправни и непригодени към зимни условия автомобили. Шофьорите ще бъдат проверявани освен за употреба на алкохол и за шофиране след употреба на наркотични вещества. Освен да подпомагат движението, пътните полицаи ще осъществяват и засилен контрол, насочен към шофирането с превишена скорост. Преди тръгване водачите следва да проверят състоянието на гумите, на светлините, да осигурят резерв от бензин и да шофират със съобразена със зимните условия скорост.