С цел гарантиране сигурността на гражданите и осигуряване на спокойното протичане на  предстоящите Великденски празници на територията на Софийска област ОДМВР- София чрез своите 12 районни управления предприема допълнителни организационни и превантивни мерки. Провеждат се срещи с органите на местната власт и с представители на Българската православна църква, целящи предприемането на съвместни мерки, засилване на бдителността, координиране на действията и бърз обмена на информация с полицейските структури. Акцент в разговорите с ръководствата на частните охранителни фирми са пропускателният режим и недопускането на лица с огнестрелно и хладно оръжие, както и такива в нетрезво състояние в охраняваните от тях обекти. От служителите на „Охранителна полиция“ са извършват засилени проверки на банките, търговските вериги и местата с очакван завишен стокооборот. Изготвени са разпоредителни писма до техните управители за предприемане на мерки за предотвратяване и недопускане извършването на престъпни посегателства, а също така и по отношение инкасирането на парични средства, като са съгласувани начините за взаимодействие с полицията. Около обектите и местата, където ще се провеждат увеселителни, религиозни и други тържествени мероприятия е предвидено полицейско присъствие, предвид което същите са включени в маршрутите на нарядите. Допълнително се извършва и разяснителна дейност спрямо собствениците и ползвателите на увеселителни заведения по отношение задълженията им, свързани с охраната и пропускателния режим, действията при струпване на много хора, недопускане превишаване капацитета на заведенията и поддържане на аварийните изходи в изправност. Сред предприетите мерки е и провеждането на полицейски операции с превантивна цел за недопускане извършването на кражби на домашни животни и засилен контрол на местата и тържищата за продажбата им. Съвместно с представители на контролните органи са планирани ежедневни проверки на търговски обекти, увеселителни заведения, складови бази, борси, тържища и пазари с цел противодействие на съхранението и предлагането на алкохолни напитки и тютюневи изделия без български акцизен бандерол и с неясен произход. За осигуряване безопасността на движението в дните с най- интензивен трафик на автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“ и на главен път 1-8 ще бъдат разположени усилени патрули. Предвид струпването на голям брой хора и произтичащите от това предпоставки за възникване на инциденти, допълнителни полицейски екипи ще регулират движението и паркирането в подходите и районите на църковните храмове и манастири. Униформени служители ще следят и за спокойното протичане на празничните черковни служби. По време на празниците ще бъдат проведени специализирани полицейски операции, като ще се осъществява засилен контрол на водачи на МПС, употребили алкохол,  неправоспособни такива, както и водачи на технически неизправни МПС. При извършването на проверките ще се прилага принципът на нулева толерантност спрямо установените нарушители.


С наближаването на Великденските празници се активизира и търговията с домашни животни, най- вече агнета и ярета. По този повод ОДМВР- София обръща внимание на стопаните да бъдат особено предпазливи при установяване на контакт с непознати, посещаващи домовете им под предлог, че изкупуват животни. 


• Възможно е това да са мними търговци, които се възползват от гостоприемството Ви, проучват детайлно обстановката на имота с цел планиране на престъпно посегателство.  


• При забелязване на съмнителни непознати хора и автомобили в района, където живеете, или при възникнало съмнение за подготвяно престъпление незабавно сигнализирайте на тел.112, съобщете на кмета на населеното място или на Вашия полицейски инспектор!


Празничната еуфория около пазаруването и подготовката на празничните дни често приспива бдителността на гражданите и улеснява хората с престъпни намерения. 


• Не афиширайте в социалните мрежи предстоящото си пътуване през празниците! След завръщането си спокойно можете да се похвалите, без да рискувате сигурността на дома си. 


• Погрижете се да предпазите жилището  и ценните си вещи, като проверите вратите и прозорците и ангажирате съседите да наглеждат дома Ви по време на Вашето отсъствие! 


• Джебчийските кражби също не са за подценяване! Ако носите по- големи суми пари, най- разумно е да ги разделите на части и да ги поставите на различни места. При попадане в навалица - придържайте чантата си плътно към тялото отпред! 


• Пазаруването в търговските обекти, както и използването на банкови карти също изискват Вашето повишено внимание. Препоръчително е да използвате банкомати в сгради с ограничен достъп и денонощно видеонаблюдение.