Авансово платените през 2012 г. лихви по депозити, чийто падеж е през 2013 г., подлежат на облагане с данък общ доход, съобщи Националната агенция за приходите (НАП).

Ако например през октомври 2012 г. е сключен договор за срочен депозит за срок от 6 месеца, чийто падеж е през март 2013 г., а лихвата е изплатена авансово през 2012 г., доходът от лихви се счита придобит към датата на падежа през 2013 г. и трябва да бъде обложен, поясняват от НАП. В този пример банката трябва до края на април тази година да начисли данъка и да го преведе по сметката на приходната администрация, уточняват от НАП.

Доходите от лихви по срочни депозити на физически лица не трябва да  се обявяват в годишната данъчна декларация, напомнят от НАП.

Законът, който влезе в сила в началото на тази година, не изисква гражданите да декларират или да да плащат лично този данък. Задължението да го изчисли и внесе по сметката на Националната агенция за приходите е на банката, приела парите.

Приходната администрация напомня, че лихвените доходи по безсрочни депозити и т.нар. детски влогове не се облагат с данък общ доход.