Когато поправихте въпроса, защо не написахте "нова ядрена мощност", а не "нова ядрена централа"? На този въпрос отговори в сутрешния блок на Нова телевизия премиерът Бойко Борисов.

Референдумът е поредния път, когато Сергей Станишев иска да замаже очите на своите симпатизанти. Той имаше наглостта да се оправдае, че не той подписвал договорите, а шефът на НЕК, каза Борисов. Според него Станишев умишлено не е подписал договора за Белене. Това са абсолютно грешно похарчени пари за референдума. Това е видната истина.

Ние сме за седми реактор на Козлодуй, който да работи спокойно, каза Борисов. Новият седми реактор е с подобрение, той е 2+ ниво. Според него никой не може да каже колко струва реално проекта за АЕЦ "Белене". Козлодуй е мястото, където има ядрена централа, има над 1000 инженери, специалисти, технолози, ядрени хранилища, електропреносна система до всички краища на България и извън границите за износ на електроенергия – абсолютно изградена инфраструктура. За да няма объркване за този референдум категорично съм казал „не”, каза премиерът.

Той даде пример с друг неуспешен проект - Цанков камък, където са вложени милиони левове. "И аз трябваше да реша дали да дам още 100 милиона или да изоставя проект, в който са вложени милиарди. И аз тогава по телевизията попитах българския народ да ми даде съвет какво да правя.

При нас е ясно: когато има виновен, той бива уволняван или даван на прокурор. Това е основната разлика между мен и предното правителство, заяви Борисов. Така коментира министър-председателят казуса със строителството върху дюните в Несебър. Премиерът каза, че най-вероятно още днес ще уволни шефа на Агенцията по горите Бисер Дачев. "Аз предлагам да направим анкетна комисия, в която да се разгледат всички сделки от 2003 година досега. В комисията да има само един представител на ГЕРБ, а другите да си ги избират които искат. Основното ми изискване е тази комисия да работи под наблюдение на медиите", заяви премиерът.

По думите на Борисов стотици сделки са направени по времето на Станишев и са разпродадени земи за стотинки. "Да видим всички там наяве, особено сделките с брата на Станишев".

Няма приватизатор, който да се съгласи да вземе ВМЗ-Сопот с поставените условия - да не се съкращават хора, да не се оптимизира дейността, заяви премиерът. "Аз им слушах исканията и няма приватизатор, няма човек, който да се съгласи да вземе завод с такива условия – да не се съкращават хора, да не се оптимизира дейността. Там работят над 3000 души, докато в частните военни заводи работят около 700-800. Разбира се, аз съм против да се съкратят половината работници или голяма част от тях, но във всички случаи новият собственик, ако има такъв – то затова сега няма”, каза министър-председателят.

По негови думи сега няма приватизатор, защото пазарът на тази военна продукция в момента е крайно ограничен. „Проблемът на държавата е, че навремето е концентрирала там цяло едно производство, ставало в едни заводи. Тези хора просто друго не могат да работят”, каза Борисов.