Фирми около депутата от ГЕРБ Емил Димитров са започнали процедура за покупка на държавен терен от 2.5 декара в Несебър, върху който неправомерно е построен басейн, съобщи сайтът "Биволъ" по данни от кадастъра, Търговския регистър и преписки от Министерството на земеделието и храните за смяна на предназначението на държавната земя от горския фонд.

Парцелът е между други два терена на фирми, близки до Димитров - единият от 11 декара, получен чрез заменка, и хотел "Хавай".

Процедурата е започнала на 14.10.2011 г., когато Регионалната дирекция по горите - Бургас, започва промяна на предназначението на имоти от държавния горски фонд. Основанието е чл.73, ал 1, т. 1 от новия закон за горите, влязъл в сила през 2011 г., когато Димитров е депутат.

Там са изброени при какви случаи е възможно да бъде променено предназначението на имота - площадки за изграждане на транспортни съоръжения (пристанища, летища, жп гари, автогари), промишлени предприятия, добив на подземни богатства, гробищни паркове, депа за отпадъци, насипища и хвостохранилища, електроцентрали, язовири, пречиствателни станции за питейни или отпадъчни води и други хидротехнически и електротехнически съоръжения с изключение на стъпките на електропроводните стълбове.

Според сайта най-вероятно обектът се води язовир или друго хидротехническо съоръжение. Не са открити данни докъде е процедурата.


Фирмата, която иска промяна на предназначението на имота, е "Експрес турс", показват документите, публикувани в "Биволъ". Тя е собственост на "Елеонора транс ООД" (400 000 лв. от капитала) и на "Динамик турс" АД (350 000 лв. от капитала).

Акциите на "Динамик турс" АД пък са притежавани от "Елеонора транс" (51%) и Завода за автомобилни гуми "Динамик" (49%). Апортът на "ЗАГ Динамик" всъщност е 14-етажната почивна станция на завода, превърната в хотел "Мираж".

Един от собствениците на "Елеонора транс" е майката на депутата Емил Димитров - Елеонора Димитрова. Другият е Славян Теофилов.

Мажоритарен акционер в ЗАГ "Динамик" е акционерното дружество "Бороинвест" АД. "Елеонора транс" пък има 8%. Акциите на "Бороинвест" се контролират от Емил Димитров, който е бивш управител на фирмата.

Скандалът със застрояването по Черноморието беше отприщен в края на 2012 г., когато се разбра, че е започнало строителство върху имот с дюни край Несебър. След това държавата обеща законови промени, беше уволнен и директорът на Агенцията по горите Бисер Дачев.