Мирослав Найденов: Зная за схемата 19/45. Защо земеделското министерство не коментира?  
Емил Димитров: "Действащи ръководители са се оплаквали за 19:45, но надали докато са на служба ще имат куража да го кажат"


Тази сутрин по НОВА Мирослав Найденов и Емил Димитров коментираха словосъчетанието 19:45.
В медийното пространство напоследък се появи словосъчетанието 19/45. Имаше намеци, че това е корупционна система - на 19-о число всеки месец да се броят незаконно по 45 хиляди лева от ръководителите на шестте държавни горски предприятия.
"Потвърдих, че съм чувал коментари за подобна схема, в която ръководителите да трябва да носят пари в министерството на ресорния заместник-министър. Това не съм го чул само аз и питам защо до момента никой от ръководството на земеделското министерство не излезе и не отрече или потвърди подобна схема”, коментира пред Нова телевизия бившият земеделски министър Мирослав Найденов.
"Повече от две седмици тази тема се върти в публичното пространство и няма официална реакция от нито един компетентен орган”, допълни Найденов. Той отрече по време на неговото управление да се е случвала подобна практика.
"Хората казват, че такова нещо не се е случвало и по времето на мутренските години. За да могат ръководителите да съберат 45 хиляди лева, те трябва да разрешат незаконна сеч, която да е в размер, по-голям от тази сума. Няма как това да се контролира, защото следи не се оставят”, обясни Найденов механизма, по който биха могли да дойдат тези пари.
Бившият земеделски министър няколкократно призова от ефира на Нова телевизия ръководството на ведомството да коментира този безпрецедентен случай и компетентните органи да се намесят.
"Същите тези директори твърдят, че са натискани да сключват договори за консултантски услуги по Програмата за развитие на селските райони за следващия програмен период, която още не е факт. Трябвало е да превеждат авансово средства в размер на стотици хиляди лева”, сигнализира още Мирослав Найденов.


"Повече от половината действащи ръководители са се оплаквали за тази схема, но надали докато са на служба ще имат куража да го кажат”, поясни бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров.
Източник: http:// novatv.bg