Проститутките в бразилския град Бело Оризонте, който ще бъде домакин на един от полуфиналите на Световното първенство по футбол през 2014 г., ще могат да изкарат безплатни курсове по английски. Това се прави, с цел да бъде улеснена работата им с чуждите туристи.


"Ще учат не само разговорни изрази, но и имената на сексуалните техники", каза пред АФП във вторник Сида Виейра, президентка на Асоциацията на проститутките в щата Минас Жерайс /Аспромиг - така се казва асоциацията/.


"Те трябва да могат да говорят с клиента за неговите фантазии", разсъждава мадам Виейра.


"Двадесет професионалистки от бранша вече се записаха, вероятно до края на годината ще се включат още триста", добавя тя.


Президентката очаква търсенето да се увеличи. Ученолюбивите кандидатки могат да учат и френски или испански.


"Има 80 хиляди проститутки в Бело Хоризонте по улици, нощни клубове, салони за масаж и търсенето расте", каза тя отбелязвайки, че тази инициатива е част от борбата на проститутките за регламентиране на професията.


Без никаква правителствена помощ или от частния сектор, курсовете започват в началото на март и се очаква да продължат шест месеца. Те ще бъдат водени от доброволци и ще се проведат в зала, отстъпена от Асоциацията на гейовете, лесбийките и транссексуалните.


Аспромиг включва доброволци - психолози и лекари и повече от 4000 регистрирани проститутки.


27-годишната Поляна Темпони, която е в занаята от три години, каза за всекидневника Фолха де Сао Пауло /Folha de Sao Paulo /, че "английският език ще й послужи, за да преговаря за цената и да разбере какво иска клиентът".


Тя добавя: "Днес всяка професия изисква английски език".