България е за пример как страна от бившия социалистически лагер, страна от югоизтока, може да спазва добра финансова бюджетна дисциплина. Това каза в Кипър премиерът Бойко Борисов.

"Вече четвърта година сме под два процента дефицит, нисък външен дълг, което, ако се направи от всички държави, криза няма да има. Това са Маастрихстките критерии", каза Бойко Борисов.

Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов участва в Срещата на върха на Европейската народна партия (ЕНП), която се провежда в Лимасол, Кипър.

На форума ще бъдат дискутирани многогодишната финансова рамка на Европейския съюз и подготовката на ЕНП за Европейските избори през 2014 година.

Домакини на форума са председателят на ЕНП Вилфред Мартенс и председателят на Партия Демократично Обединение (DISY), Никос Анастасиадис.

Участие ще вземат председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес и членовете на председателството на ЕНП.

Бойко Борисов ще използва Срещата на върха на Европейската народна партия в Кипър, за да благодари още веднъж на президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за това, че са превели всички европейски пари на България. Борисов каза това в Лимасол, преди началото на Срещата на върха на ЕНП.

"Президентът Барозу е тук. Ще му благодаря отново, затова, че преведоха всички пари за България. Ние сме от малкото страни, които си получиха всичко. За 2013 година имаме 105 % договорени еврофондове, така че - ще му благодаря още веднъж за активната ни работа в тази посока", каза Борисов.