Между 60 и 75 % от децата в Ботевград се върнаха днес в детските градини, показа нашата проверка в две от тях – „Слънце“ и „Звънче“.


„От 150 записани при нас деца, днес дойдоха 88. Има семейства, които още не са се върнали в града от празнични пътувания. Това е една от основните причини за посещаемост от близо 60 % в нашата градина. Хубавото е, че всички деца са без температура, здрави. Работим при пълно спазване на противоепидемичните мерки. Надяваме се, че това ще е последното затваряне на детските градини поради пандемията.“ – каза пред наш репортер Румяна Гиздова – директор на ДГ „Слънце“. 


Такава посещаемост са отчели и в ДГ „Звънче“. 104 деца, от общо 148, днес са започнали занятия. Целият персонал на детското заведение се е явил на работа. Сред тях няма болни и поставени под карантина, съобщи Станислава Петровска – директор на детското заведение.


„Вчера затоплихме и дезинфекцирахме цялата детска градина. Всички помещения – занимални, спални бяха почистени, както и детските играчки, за да може спокойно да приемаме нашите малки приятели днес.“ – допълни г-жа Петровска.


В училище днес се върнаха и децата от 1 до 4 клас. Всеки родител има право да поиска детето му да продължи да се обучава дистанционно.


При връщането в детска градина и училище родителите подписват декларация, че нямат информация детето им да е било контактно със заразени с коронавирус последните 14 дни.


Учениците от 5 до 12 клас ще се върнат поетапно в училище от 18 януари.