Продължава анализа на експертизите от инцидента с убийствата в кв. "Гоце Делчев". Това каза в предаването "Насреща Люба Кулезич” по TV7, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Имало е проблем в семейството, като цяло семейството е било по-затворено. Принадлежността на родителите към силови структури няма връзка, може би загадката е свързана с проблемите на децата”, обясни Цветанов. „Трябва да бъдем толерантни към хората с психични отклонения. В немалката си част има опит за прикриване на подобни психични проблеми от семейството, ако в него има човек с отклонения. Трябва да бъдем съпричастни с решаването на такива проблеми”, обясни той. „Големият син на семейството е лекуван в клиника миналата година и ако е преустановил вземането на медикаменти, може да е довело до този инцидент”, посочи вицепремиерът.

По негови думи, не би трябвало да фокусираме вниманието си и да нагнетяваме обстановката. Той обясни, че има региони, където нараства битовата престъпност и това са региони с нисък социален статус, много безработица – София – област, Плевенска област и други. Много са предпоставките за нарастването на битовата престъпност. Конвенционалната престъпност не е свързана само с функциите на Министерство на вътрешните работи, а и с безработицата и интеграцията на ромите, заключи Цветанов.

Политическата воля е да имаш възможността да гарантираш оперативната свобода на оперативните служители, което съм направил когато станах министър, продължи той. За предложението на Сотир Цацаров за зам.-главен прокурор Ася Петрова, Цветанов каза „Упрек ли е това, че съм дал добри отзиви за даден прокурор. Делото „Килърите” дава взаимовръзките на организираната престъпност в България”.

По отношение на анализа на Ройтерс, който упреква България, че не се справя с организираната престъпност, вицепремиерът обясни, че тези конкретни случаи и дела са част от анализа, който се представя. За 20 години трупане на тези дефицити, няма как за 4 години съдебната система да се промени. Когато се върнат обратно делата и се разгледа къде са пропуските, това е което искам, и към което се стремя. Много по-малко са делата, които се връщат за доразглеждане, както и тези, които са просрочени, посочи Цветанов.

Цветанов не подмина и въпросите за съдия Мирослава Тодорова. „Когато дадох пример с Мирослава Тодорова беше по сигнал с имейл. Беше за изнасилване на 2 момичета. Мирослава Тодорова е забавила много дела. Делото срещу Атанас Филев от 1996 година е за финансова злоупотреба, когато той е ръководел Банката за земеделски кредит. То беше унищожено, прекратено по давност. Когато Мирослава Тодорова се произнася по делото, 5 години не са достатъчни да си напише мотивите. Делото се гледа се на 3 януари 2012 година от Апелативния съд. Едно от делата, които са забавени, е за източване на ДСС. Това показва или ниска професионална компетентност или можем да се създадем усещането за липсата на правораздаване и никаква защита за жертвите на престъпността. Мирослава Тодорова е председател на Съюза на съдиите”.