Гигантът Google отбелязва 150- годишнината от рождението на Алеко Константинов. Търсачката пусна специално лого в чест по случай кръглата годишнина от рождението на Щастливеца.


Мястото, което Алеко Константинов заема в националната ни култура, е отдавна сред това на най-бележитите личности в българската, а и в европейската история.


Алекоконстантиновата творба "Бай Ганьо" е сред най-известните на автора. Именно с рисунка на Бай Ганьо, седнал в купе на влак и хванал комат хляб, с разхвърляни около себе си куфари, пита сирене, наденица и кесия на пода Google бележи юбилея. Сред най-прочутите му творби са още пътеписът "До Чикаго и назад", цикълът "Разни хора, разни идеали". Творчеството на Щастливецът, познат още с псевдонимите Башибозук, Беньо Наков, Евстати Хаджибалкански, Един от клуба на Моралното влияние, е силно заредено с емоции и с ясна позиция относно политическата обстановка в страната.


Алеко Константинов е роден в Свищов на 13 януари (1 януари стар стил) 1863 година в семейството на видния свищовски търговец Иваница Хаджиконстантинов, а по майчина линия произхожда от голямата видинска фамилия Шишманови. Убит при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев на 23 май 1897 година.


По повод юбилея в навечерието на самата годишнина от рождението на Щастливеца Народният театър отдава почит към големия автор с постановката си "Рицар на Светия дух" от Боян Папазов, режисьор Маргарита Младенова. Пиесата, посветена на Алеко Константинов, е създадена на основата на богат документален материал, неизвестни текстове и писма - както на безсмъртния творец, така и на хора от най-близкото му обкръжение. "Рицар на Светия дух" ще се играе на сцената на Народния театър на 13 януари от 19.00 часа, пише БГНЕС