Снощи, по инициатива на кмета инж. Богомил Георгиев, в малкия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871” в Етрополе, се проведе поредната среща с Иван Гранитски. И този път той не изневери на себе си да организира срещи на етрополци със знаменити личности из областта на науката и културата. Миналият месец в Етрополе беше акад. Георги Марков. Сега с него беше проф. Васил Проданов.
Няколко думи за автора.
Проф. Васил Проданов е директор на Института по философия към Българската академия на науките. Макар често пъти философията да изглежда като нещо отвлечено и далеч от проблемите на реалността, освен сериозни философски трудове (напр., "Насилието в модерната епоха"), проф. Васил Проданов е автор и на множество научни и публицистични статии по актуални обществено-политически въпроси. 
Последният труд на българския учен е озаглавен "Теория на българския преход", издание на Академичното издателство "Марин Дринов" и Издателство "Захарий Стоянов".
Двете му книги: „Насилието в модерната епоха” и „Теория на българския преход” бяха представени на снощната среща.  
Тя беше сполучливо съчетание със 165-те годишнина от рождението на великия поети и революционер Христо Ботев. На вниманието на участващите в срещата беше и най-новото, луксозно издание на „Моята молитва” от Христо Ботев.
Срещата започна с кратка композиция от стихове на Ботеви – песен и драматизация, представена от ученици на ОУ „Христо Ботев” в Етрополе. Тяхното изпълнение впечатли гостите. Тук беше и Христо Андреев-председател на Общинския съвет и началник на РИО на МОН на Софийска област.
Във встъпителното експозе директорът на издателство „Захарий Стоянов” Иван Гранитски също изрази своето задоволство от това, че младите в Етрополе познават поезията на Ботев и я представят по най-.подходящ начин.
След това представи двете книги и техния автор, с които етрополските ценители на литературата и философията имат възможност да се запознаят.
Той обяви, че издателството „Захарий Стоянов” прави дарение от 150 тома съвременна българска и руска литература за читалищата от общината. Тенденцията е с всяко идване в Етрополе до 24 май тази година дарените книги да достигнат до няколко хиляди тома за обеднелите училищни и читалищни библиотеки. Договорката му с кмета е такива срещи да се провеждат всеки месец.
Повече от половин час проф. Васил Проданов умело съчета съдържанието на двете му творения със съвременната действителност. От казаното може да се разбере, че това не са книги-бележки върху действителността, а с дълбоко познаване на проблемите, които ни съпътстват в живота. За това говори дори и обема на изданията, като "Теория на българския преход" е над 700 страници. Другата му книга, „Насилието в модерната епоха”, е дълбочинна разработка натова  явление в европейски и световен мащаб, с отражението му в българската действителност.
Всеки, който искаше да ги притежава, можеше да си ги за купи с отстъпка след края на срещата. С автограф от автора.
Като домакин, инж. Богомил Георгиев, благодари на гостите за възможността им да дойдат в Етрополе и закри срещата.