Междинен доклад на анкетна комисия - такова нещо не е имало досега. Тази "междинност" обхваща точно периода на управление на Станишев и има за цел да го оплюе.

Целият доклад е фалшифициран и се гради на играта на слаби, но предани на властта актьори. Това каза в парламента депутатът от БСП Петър Димитров. Докладът е от 2003 до 2009 г., за да се превърне в политическа атака срещу референдума. Фалшив доклад, с фалшиви документи. Целият доклад се гради върху доклада на директора на Агенцията за държавната финансова инспекция. На комисията не беше поканен представител на „Атомстройекспорт”, на РВЕ, няма го БАН, няма ги учените, няма ги управляващите министри”, заяви Петър Димитров.

Дори не са проверили разходите къде са отишли. Колко е платено на българските фирми за разрушаването. Приходи от продажба на оборудване. По всички тези въпроси нищо не се споменава в доклада, каза Петър Димитров. Премиерът пита защо не е направен проектът необратим? Дали сме 230 млн. евро авансово, за да е дълъг срокът за изграждането.

От 1 януари тази година първият реактор трябваше да работи и да връща заеми. От 1 януари следващата година вторият реактор трябваше да работи. Всичко това не се случва заради управляващите. Три години да се туткате с този проект, нито подписвате окончателен договор, нито го прекъсвате. Разиграхме театъра „закрито заседание”. Това, което обсъждахме на т.нар. закрито заседание, се размахва от министъра на икономиката. Те нали бяха за закрито заседание? Щяхме да обсъждаме кореспонденцията на НЕК и РВЕ, има ги писмата на РВЕ, но не какво е отговорил НЕК”, каза Димитров. „Хвърлихме НЕК на кучетата и казахме, че е фалирала компания. А защо след излизането на РВЕ защо не е проведен нов конкурс, попита той? Защо беше отхвърлено руско финансиране на проекта?

Колеги от ГЕРБ, пропуснахте златната възможност вашият лидер да отреже лентичката на ГЕРБ. След сто години няма да има и помен от вас, ликвидирате българската енергетика, завърши Петър Димитров .