Металурзи от "Кремиковци" искат министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров да си подаде оставката, ако не е в състояние да вземе спешни мерки за спасяването на комбината като цяло и да съдейства за запазването му в работещо състояние до неговата продажба. Това е записано в декларация до министъра, която по-късно днес протестиращите ще му връчат.

На столичния площад "Ал. Невски" в момента има 30 автобуса с металурзи, дошли да протестират. Очаква се общият брой на автобусите да достигне 70, казаха от синдикатите в "Кремиковци", цитирани от БТА.

Металурзите искат още гаранции за обезпечение на нормално производство от страна на НЕК, "Булгаргаз" и БДЖ, спешно намиране на варианти за привличане на нови и надеждни инвеститори, които да оперират в комбината до продажбата му в неговата технологична цялост.

Друго искане на протестиращите е за незабавна среща с оперативното ръководство на комбината, синдиците и синдикатите, на която да се набележат спешни мерки за извеждане на "Кремиковци" от критичната ситуация.

Металурзите настояват министерството и правителството да излязат с ясна и категорична позиция за бъдещето на дружеството и на работещите в него.